Het welbevinden van leerlingen is de afgelopen jaren achteruitgegaan, onder meer door de toenemende prestatiedruk, de toenemende kansenongelijkheid en de coronacrisis.
Al jaren is er kritiek op de wettelijk verplichte eindtoets (of doorstroomtoets zoals hij straks heet). Zeven schoolbesturen met circa dertig basisscholen hebben nu aangekondigd in 2025 te stoppen met deze en andere gestandaardiseerde toetsen.
Ons slavernijverleden werkt hardnekkig door in de maatschappij, stelt Peggy Brandon, kwartiermaker van het Nationaal Slavernijmuseum in oprichting. We zitten vast in oude denkpatronen. Het onderwijs is de plek om deze te doorbreken.
Op 22 november zijn er vervroegde verkiezingen. Jeroen Goes hield de partijprogramma’s van de belangrijkste spelers tegen het licht op het thema basisonderwijs. Hij zag een ratjetoe aan voornemens maar geen poging om het lerarentekort op te lossen.
Schoolleider Eva Naaijkens en teamleider en leraar Martin Bootsma van de Alan Turingschool delen dit schooljaar hun gedachten en praktijken over goed onderwijs. Dit keer: hoe zorg je ervoor dat je leerlingen graag lezen?
Terwijl de codeerklassen opduiken in het onderwijs, worden de kerndoelen digitale geletterdheid geactualiseerd. Is het tijd om programmeren een vaste plek in het curriculum te geven?
Leraar Duits Mirko Wohlrabe bereidt zijn leerlingen met behulp van ICT voor op een bezoek aan de kerstmarkt in Oldenburg.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven