Onderwijsvernieuwing staat in een kwade reuk, zeker sinds de inspectie in 2019 de indruk wekte dat een deel van de vernieuwers maar wat doet. Alles houden zoals het is hoeft natuurlijk ook niet. Maar er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten als je je onderwijs wilt vernieuwen, ook in kleine stapjes.
Op 16 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam neemt zittend wethouder Marjolein Moorman (PvdA) alvast een vlucht naar voren met een speciaal onderwijskennisnetwerk.
Kinderen kunnen heel nieuwsgierig zijn en daarvan wil je als leraar natuurlijk gebruikmaken. In vijf stappen laat je ze zelf vragen bedenken én beantwoorden bij de leerstof.
Voor lerarenopleider Lucelle Comvalius, met bijna een kwart eeuw ervaring als docent in het vmbo, is leerlingen motiveren een tweede natuur. ‘Een beetje uitbundigheid en inlevingsvermogen doen wonderen.
Het gerikketik en gepiep van griffels op leien klonk oorverdovend in de klaslokalen. Maar leraren en de inspectie zagen weinig heil in dit schrijfgerei.
Hoe kies je nuttige bijscholing voor je professionele ontwikkeling uit een overvloedig aanbod? Drie richtlijnen die je helpen te bepalen of een cursus de moeite waard is.
Cartoonist Danibal over staatsvrije scholen.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven