Het geheim van Broekhoven

Tekst Emmanuel Naaijkens
Gepubliceerd op 16-06-2014
Emmanuel Naaijkens - De Tilburgse wijk Broekhoven geniet tegenwoordig landelijke bekendheid dankzij de wekelijkse realitysoap op RTL5 waarin Roy Donders – de stylist van het zuiden – de hoofdrol speelt. De volkse tv-ster woont op een steenworp afstand van basisschool Don Sarto, waar hij als kind leerde lezen, schrijven en rekenen. In de tv-serie komt de school van 'Royke' niet in beeld, maar daar zou eigenlijk alle reden toe zijn.

Want op die school lijkt zich op leesgebied de omwenteling te voltrekken waar kinderboekenschrijver Jacques Vriens in de jongste uitgave van Didactief (nr. 6) vurig voor pleit. Door een andere aanpak van het leesonderwijs zijn de leesboeken dit jaar op de Don Sarto niet aan te slepen. En het paradoxale is, dat is te danken aan de sluiting (!) van de wijkbieb.

Broekhoven is een echte volkswijk, waar zowel autochtone als allochtone, veelal kansarme gezinnen wonen. De Don Sartoschool is een afspiegeling van de wijk; segregatie is er niet echt een thema. Veel ouders zijn laagopgeleid en in die gezinnen is het lezen van (kinder)boeken geen vanzelfsprekenheid. De school heeft daarom altijd veel werk gemaakt van het leesonderwijs, maar met wisselend succes. Het lukte bijvoorbeeld maar niet of nauwelijks om kinderen en hun ouders (in de praktijk de moeders) de weg te laten vinden naar de bibliotheek in de wijk.

Toen kwam het bericht dat - ook hier - de wijkbieb zou sluiten vanwege bezuinigingen. Als doekje voor het bloeden konden de scholen een beroep doen op de 'combinatiefunctionaris leesbevordering', verbonden aan de bibliotheek. Dat bleek een gouden greep. Deze persoon kon leerkrachten met raad en daad bijstaan, en ze ontwikkelde initiatieven om het lezen (en meer algemeen de taalontwikkeling) stevig op de kaart te zetten. Zo kreeg de school een eigen bibliotheek en sindsdien staan kinderen en hun moeders in de rij om boeken te lenen. En de moeders zijn allemaal present op bijeenkomsten die gaan over voorlezen. Ongekend, zeggen ze op de Don Sarto.

Het eerste tastbare resultaat is dat taalontwikkeling, en in het bijzonder het lezen, nu enorm leeft op de school. Ook leerlingen in de hoogste groepen zijn door een initiatief als 'de Leesbende' gegrepen door het leesvirus. Kinderen hebben plezier in taal en ervaren dat het hun leven verrijkt. Er zijn ook, zij het misschien wat prematuur, hardere resultaten. De scores op begrijpend lezen bevinden zich in een opgaande lijn.

Het is misschien wat vroeg om het met zekerheid te zeggen, maar het lijkt erop dat er zich in de wijk Broekhoven een klein wonder aan het voltrekken is. Dat is zelfs al tot Den Haag doorgedrongen, want de directeur van Don Sarto heeft daar aan collega-directeuren het verhaal gedaan van het simpele geheim van Broekhoven.

 

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent