‘Het is wel beleid, maar het is slecht beleid’. (...) ‘Het is niet de verantwoordelijkheid van één kabinet of één minister. Er is geen serieuze partij die niet op enig moment bij de problemen betrokken is geweest. Dit hele belangrijke onderwerp kreeg niet de aandacht die het verdiende.’
Aldus Rinnooy Kan in het Aob-blad in december 2019. Ik werd net weer enthousiast gefeliciteerd met de verpletterende winst van Sigrid Kaag, leider van zijn partij. Het is ook fantastisch, maar het is opvallend dat men het meer heeft over Kaag dan over D66. Als Kaag niet op de lijst D66 had gestaan, dan had ze makkelijk 78 zetels gehad in haar eentje.
Hoe blij zijn mensen eigenlijk met D66? Ze hebben het referendum weggestemd, ze deden niets aan de gruwelijke misstanden in de kampen van Moria, ze hebben een gruwelijk huurbeleid gevoerd onder Kajsa Ollongren die zelfs een zeldzame motie van afkeuring van de Eerste Kamer negeerde en ze hebben op Onderwijs een sloopbeleid gevoerd onder Ingrid van Engelshoven.
Voor Onderwijs heb ik uitgezocht hoe de verschillende partijen hebben gestemd en gebaseerd op dat schema kon ik niet anders dan Peter Kwint stemmen. SP. Had ik keus? Niet echt. Ik had toch op de onderwijsman van D66 kunnen stemmen? Paul van Meenen is een perfect Kamerlid. Ja, maar net als Kaag heeft Van Meenen zijn partij tegen. Van Meenen IS Onderwijs. Maar zodra hij bij zijn collega’s in de blauwe stoelen zit voor een stemming moet hij over zijn kant laten gaan dat zijn partij stemt tegen alles waar ze als partij voor zijn.
Weet ik dat zeker? Ja. Toen in aanloop naar de verkiezingen hun Onderwijsvisie verscheen kreeg ik een soort aanval. Het stuk heet; Een betere basis, een betere toekomst. Naar kansrijk onderwijs voor ieder kind.
Als je dit stuk legt naast het stemgedrag van D66, dan kun je niet anders dan woedend worden. De partij van Paul van Meenen en Sigrid Kaag heeft vier jaar lang gestemd tegen alles wat ze fatsoenlijk onderwijs vinden en dat is heel erg. Erg voor Kaag en Van Meenen maar erger voor Onderwijs. Als jouw partij een minister van Onderwijs heeft en je stemt dan tegen alles waar je vóór bent, dan deug je niet als partij. Je hebt niks aan deugende politici als je ze insnoert in een dwangbuis. Je hebt niks aan een minister voor Onderwijs als ze de studiefinanciering niet herstelt en de beloofde verbeteringen vergeet te realiseren.
Om te voorkomen dat D66 straks weer een vleugellamme minister met een dociele Fractie in de Kamer heeft, heeft de commissie #Boerenverstand een platform gelanceerd waar mensen die betrokken zijn bij Onderwijs zelf problemen en oplossingen kunnen indexeren: 95 stellingen.nl.
Er ligt een gouden kans voor Onderwijs. Er ligt een beleidsstuk, het enige dat dan nog ontbreekt, is een deugende partij die zich niet te veel aantrekt van die vermaledijde fractiediscipline. Alexander Rinnooy Kan, de D66 senator, wordt hopelijk de nieuwe minister op Onderwijs, Rinnooy Kan heeft bewezen goed aan te voelen wat er leeft onder onderwijzers, hij is niet te beroerd om het gesprek aan te gaan, is van de open kaart en korte lijnen en hij is pas 72 dus hij moet nog een paar jaar. LeerKracht!
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven