Nieuws

Leestips Kinderboekenweek

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 01-10-2020 Gewijzigd op 01-10-2020
De Kinderboekenweek is begonnen! Weet jij al wat je gaat lezen? Om je te helpen kiezen kun je nu alle jeugdboekenrecensies van het afgelopen jaar bekijken zonder inlogcode. En daar zitten een hoop prijswinnaars tussen, zoals ‘Uit elkaar’ van Bette Westera en Sylvia Weve en ‘Het werkstuk’ van Simon van der Geest. We wensen je alvast veel (voor)leesplezier!

 

De prijswinnaars 

Aan de vooravond van de Kinderboekenweek zijn de Goud-winnaars bekendgemaakt. De Gouden Griffel voor het beste kinderboek gaat naar de dichtbundel Uit elkaar van Bette Westera met illustraties van Sylvia Weve (goed voor een Zilveren Penseel). Dit boek won eerder dit jaar al de Woutertje Pieterse Prijs. En in 2015 won Westera voor een vergelijkbare dichtbundel, Doodgewoon, ook al de Gouden Griffel.
De Gouden Penseel voor de mooiste illustraties gaat voor het tweede jaar op rij naar Yvonne Jagtenberg, dit keer voor Hup Herman! Vorig jaar won ze deze prijs voor Mijn wonderlijke oom.
Naast deze Gouden Prijzen zijn er elf Zilveren Griffels en zeven Zilveren Penselen plus de nodige Vlag en Wimpels uitgereikt. Kijk hier voor een overzicht van alle prijswinnaars met korte boekbeschrijvingen. 
De Kinderboekenweek staat dit jaar met het thema ‘En toen?’ in het teken van geschiedenis en historische verhalen en duurt tot en met 11 oktober. 
 


 

Bizar (winnaar)
Hoofdpersoon Sallie Mo schrijft over alles en niets en dat doet ze bijzonder gloedvol. Een boek over lezen, schrijven en alle werelden daartussen.

 

 

 

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (winnaar)
Sprankelend, humoristisch, ontroerend, verrassend en zelfs nuttig. De nieuwe dichtbundel van Edward van de Vendel is het allemaal.

 

Vos is een boef (winnaar)
Alle vossen zijn boeven. Toch? In zijn prentenboek speelt Daan Remmerts de Vries meesterlijk met verwachtingen en vooroordelen.


De jongen achter in de klas
Vier kinderen schakelen de koningin in om vluchtelingen te helpen: hartverwarmende inspiratie.

 

 

Het werkstuk (winnaar)
Haar juf wil het niet, maar Eva zet door: ze maakt een werkstuk over haar biologische vader. Het wordt een indrukwekkende reis.

 

 

 

 

Uit elkaar (winnaar)
Het duo Westera en Weve maakte wederom een fraaie dichtbundel, dit keer over wat kinderen allemaal te stellen hebben met gescheiden ouders.

 

Wij waren erbij
Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding verschijnt Wij waren erbij: twaalf verhalen over ervaringen van ooggetuigen.
 

 

 

Zo vrij als een vogel
Ze weet alles van vogels en is ervan overtuigd dat ze zelf ook kan vliegen. Na tig pleeggezinnen is dat Decembers manier om te overleven.

 

 

Flin, of de verloren liefde van een eenhoorn
Net als een sprookje heeft ook Flin of de verloren liefde van een eenhoorn een diepere laag over ware vriendschap, moed, rechtvaardigheid, keuzes maken en jezelf durven zijn. 

 

 

 

De bende van Lieke
Het valt nog lang niet mee om overtuigende kinderlogica te schrijven. Maar Robbert-Jan Henkes doet het met verve.

 

Alfabet
Er is waanzinnig veel te kijken en te ontdekken op elke prent: dieren, planten, kunstenaars, kinderboekenhelden, gebouwen, eten, drankjes, alles komt voorbij. 

 

Publicatie begin 2021! 
Leer ze lezen: praktische tips uit onderzoek voor leraren basisonderwijs

Lezen is misschien wel het belangrijkste schoolvak. Immers, zonder goede leesvaardigheid ben je nergens, op school noch in de samenleving. Dit boek ondersteunt leraren en schoolleiders uit het basisonderwijs bij het verzorgen van goed leesonderwijs. Het bestrijkt het hele palet van ontluikende geletterdheid tot en met tekstbegrip en geeft uitsluitsel over het belang van onder meer leesmotivatie, leesstrategieën en thematisch leesonderwijs.

Leesonderzoekers Amos van Gelderen, Kees de Glopper en Roel van Steensel selecteerden uit de schatkamer van het internationale onderzoek ruim twintig kernpublicaties. Onderwijsjournalist Bea Ros beschrijft in een aanstekelijke en heldere stijl de inzichten over wat lezen is, wat je ervoor nodig hebt, hoe je het onderwijst en wat het brengt. Daarbij is er ruim aandacht voor praktische tips. Een inspirerend boek voor alle leraren die hun leerlingen leesvaardig de wereld in willen sturen.

Bestel meer boeken in deze serie, zoals Op de schouders van reuzen: inspirerende inzichten uit de cognitieve psychologie voor leerkrachten en Werk maken van gelijke kansen: praktische tips uit onderzoek voor leraren basisonderwijs.

 

Meer tips?

Op de website van het CPNB vind je meer informatie over de Kinderboekenweek 2020.

Op de site Leesplan van Stichting Lezen staan lessuggesties bij bekroonde kinderboeken.

Op jeugdbibliotheek.nl vind je onder het thema ‘geschiedenis’ talloze informatieve boeken voor in je klas.

De Voorleesexpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand thuis worden voorgelezen door vrijwilligers. Meld je nu aan via https://voorleesexpress.nl/

 

 

Click here to revoke the Cookie consent