Dossier

Klaar voor passend onderwijs

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 08-05-2014 Gewijzigd op 28-04-2017
Na een overgangsjaar in 2013 wordt de Wet passend onderwijs officieel ingevoerd.  Schoolbesturen hebben zorgplicht en samenwerkingsverbanden krijgen het geld en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van passend onderwijs.  

De nieuwe wet moet leerlingen die nu tussen wal en schip vallen ondersteuning op maat bieden. Hoe bereiden samenwerkingsverbanden in het voortgezet onderwijs zich voor? Wat ondernemen middelbare scholen om passend onderwijs vorm te geven? Weten docenten en ouders wat er precies  verandert? Lees er alles over in deze special.

Is alles anders op 1 augustus 2014?
Jessica Tissink (adviseur bij de VO-raad) over de implementatie, uitdagingen en mogelijkheden van passend onderwijs.


Voortrekkers
Ze zijn zo ongeveer permanent 'on tour' om hun verhaal over passend onderwijs op scholen en aan ouders te vertellen. Voortrekkers Marja van Leeuwen en Ank Jeurissen zijn blij met hun pioniersstatus.


Steunpilaren in de school
Het Regius College in Schagen is één van de scholen die voorop loopt in het bieden van passend onderwijs. Er zijn twee ondersteuningspunten in de school. Leerling Bart (16) vindt dat elke school verplicht een ondersteuningspunt zou moeten hebben.


Feit of Fabel?
Over passend onderwijs doet menig spookverhaal de ronde. Dominique van der Elst, programmamanager passend onderwijs bij het ministerie van OCW, neemt de fabels én de feiten onder de loep.


Deze special is gemaakt in opdracht van en met een financiële bijdrage van het Steunpunt Passend Onderwijs VO van de VO-raad. 

Download de special in pdf​​​​​​​

Wilt u meer weten over het steunpunt, neem dan contact op met Lisa-marie van den Brink via [email protected]

​​​​​​​
Logos

Verder lezen

1 Is alles anders op 1 augustus 2014?
2 Passend onderwijs is niet altijd haute couture: 'Het kan ook confectie zijn'
3 Het Regius College werkt met ondersteuningspunten: 'Het geeft een gevoel van veiligheid'
4 Passend onderwijs: de feiten (én de fabels)

Click here to revoke the Cookie consent