Recensies

Faits divers: Naar een sterke basis

Tekst Masja Lebouille
Gepubliceerd op 15-01-2024 Gewijzigd op 12-01-2024
Beeld Shutterstock
In deze speciale editie van D to go maak je kennis met de lesmodules van Rekenvoort en RekenGroen, het tijdschrift Volgens Bartjens en meer.

Opfrisser

Geef je les in het vmbo of havo en kunnen jouw leerlingen wel een opfriscursus rekenen gebruiken? Ga dan aan de slag met het lesmateriaal van Rekenvoort, ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en het Freudenthal Instituut. In elf modules, die zo uit de praktijk gegrepen zijn, oefenen je leerlingen met hoofdrekenen, meetkunde, breuken, verhoudingen en procenten en meer. Ze berekenen bijvoorbeeld hoeveel pakken poedermelk een kinderdagverblijf nodig heeft of bepalen de kortste looproute voor vakkenvullers in de supermarkt.

Vo. Ga gratis aan de slag.

 

Groen

Rekenen/wiskunde echt laten leven: met de modules van RekenGroen (vmbo, mbo) van het Freudenthal Instituut (in opdracht van de toenmalige AOC Raad) staat dat centraal. Met opdrachten uit het tuincentrum (hoeveel tegels heb je nodig voor een terras?) de stadsboerderij (hoeveel bezoekers komen gemiddeld per dag?) of de ijsfabriek (hoeveel uur is de ijssalon open?) rekenen je leerlingen op 2F-niveau en bereiden ze zich voor op de verplichte rekentoets en op het rekenen in praktijkexamens en toetsen. Een module beslaat ongeveer 20 lesuren, die je kunt uitbreiden naar 10 extra lesuren uit ondersteunende modules.

Vmbo/mbo. Kijk op www.rekengroen.nl.

 

Collega!

Wist je dat de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren een eigen website heeft? Met heel veel nuttig lesmateriaal, een aantal podcasts, werkgroepen waar je je bij kunt aansluiten, een discussieforum (besloten dus zonder roeptoeters) en heel veel blogs. Lekker rondsurfen is warm aanbevolen.

Vo. Ga naar https://www.nvvw.nl.

 

Volgens Bartjens

De Nederlandse Vereniging voor de Ontwikkeling van Reken-WiskundeOnderwijs zet zich in voor goed reken-wiskundeonderwijs in de basisschool en goed opleidingsonderwijs op de pabo’s. Het tijdschrift van de NVORWO ken je vast wel, Volgens Bartjens. Ga eens kijken, er is veel te halen voor de rekenles.

Po. Lees meer over de vereniging.

 

Nationale Rekencoördinatordag

Benieuwd hoe collega’s het aanpakken op school? Dompel jezelf onder in een wereld vol rekenplezier. Of je nu een doorgewinterde coördinator bent of net begint, deze dag zal je visie verbreden en je passie voor getallen aanwakkeren. Er zijn plenaire lezingen, er is informatie over actuele ontwikkelingen en er zijn interactieve en informatieve workshops.

PO. 22 maart 2024, Ipabo Amsterdam. Kosten € 125,-.

 

Vakoverstijgend

Wiskunde is geen op zichzelf staand vak: de dingen die leerlingen bij wiskunde leren worden toegepast in heel veel andere vakken. NVvW en Platform Rekenbewust vakonderwijs organiseren op 27 maart, samen met KNAG, Vecon en NVON, een conferentie voor docenten van onderbouw vmbo en havo/vwo over de basisvaardigheden rekenen-wiskunde in alle vakken.

VO. 27 maart 2024. ’t Veerhuis, Nieuwegein. Kosten leden € 70,- en niet-leden € 130,-.

 

All together now!

Leren van elkaar. In 2021 is de Nederlandse Vereniging voor de Ontwikkeling van Reken-WiskundeOnderwijs een netwerk gestart om rekencoördinatoren met elkaar in verbinding te stellen. Ook meedoen? Kijk op de site.

 

Wijsheid uit wetenschap

Tips uit internationaal onderzoek en inspiratie uit de praktijk: de gratis kennisbundel Leer ze rekenen heeft het allebei. Rekenonderzoekers Marian Hickendorff, Ronald Keijzer en Hans van Luit selecteerden 25 kernpublicaties uit de schatkamer van het onderzoek over rekenen en rekenonderwijs. Onderwijsjournalist Bea Ros vertaalde de inzichten voor de praktijk. Leraren vertellen in kaders hoe ze de theorie toepassen in hun klas.

PO-VO. Bea Ros, Leer ze rekenen, Praktische inzichten uit onderzoek voor leraren basisonderwijs. M.m.v. Marian Hickendorff, Ronald Keijzer en Hans van Luit. Didactief-reeks, Uitgeverij TBU, 2022.

 

Dit artikel verscheen in de OCW-special Naar een sterke basis rekenen/wiskunde van Didactief, januari 2024.

Verder lezen

1 Wiskundigen kritisch over curriculumherziening

Click here to revoke the Cookie consent