Dossier

Dossier: het kamertje van Jacques Vriens

Tekst Jacques Vriens
Gepubliceerd op 04-03-2021 Gewijzigd op 10-03-2021
Beeld Annet Schaap (illustratie)
Jacques Vriens schreef eind jaren '90 een reeks korte verhalen voor Didactief. In het feuilleton 'Het Kamertje' liet de bekende kinderboekenschrijver (o.a. Meester Jaap en Oorlogsgeheimen) lezers meesmullen van gesprekjes uit de lerarenkamer van een basisschool. Voor inspiratie kon Vriens putten uit zijn eigen ervaringen als schooldirecteur. In dit online dossier vind je de mooiste afleveringen van 'Het Kamertje'.

 

Jacques Vriens schreef eind jaren '90 een reeks verhaaltjes voor Didactief. In het feuilleton 'Het Kamertje' neemt hij je mee naar de koffiekamer van een basisschool; hij beschrijft de typische bots- en contactmomentjes die daar tussen collega's plaatshebben. Voor een schrijver die zelf negentien jaar lang schooldirecteur was, waren deze momentjes vermoedelijk uit het leven gegrepen.

 

"Vakantie"

Aflevering 5: september, 1998
De leraren verschijnen na de zomerstop weer in de koffiekamer. Wat ze nu toch weer allemaal hebben beleefd, kan de ene leraar meer schelen dan de ander...

 

"IST"

Aflevering 9: januari, 1999 
Een aflevering over Integraal School Toezicht. De inspecteur komt langs op school, waardoor bij alle leraren de nekharen recht overeind gaan staan.

 

"Staken" 

Aflevering 10: maart, 1999
Stevige vakbondstaal in de lerarenkamer: het is tijd om te staken.

 

"Verhouding" 

Aflevering 13: juni, 1999
In het kamertje gonst het van de geruchten over een verhouding tussen twee collega's. De lerarenkamer: soms een arena van intellectuele discussies, dan weer crime scene van de ordinaire roddel. 
 

 

Verder lezen

1 Jacques Vriens - Vakantie
2 Jacques Vriens - Verhouding
3 Jacques Vriens - IST
4 Jacques Vriens - Staken

Click here to revoke the Cookie consent