Webinar Tim Surma #Didactief50

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 07-04-2021
Wanneer je de term ‘directe instructie’ dropt in een gesprek rond effectief onderwijs, krijg je al gauw discussies over wat die term nu juist inhoudt. Afhankelijk van welk statement een persoon wil maken, kiest die voor één dan wel een andere definitie.

In een poging om dit kluwen te ontwarren gaat Tim Surma in op een vijftal gangbare definities van directe instructie én hun bijhorende kenmerken. Hij besteedt o.a. aandacht aan klassieker Rosenshine (five meanings of direct instruction) en aan nagelnieuw onderzoek naar directe instructie.

Tim Surma is een van de auteurs van Wijze lessen, twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek. Hij is Research Manager ExpertiseCentrum voor Effectief Leren aan de Thomas More Hogeschool in Vlaanderen. (vo)

 

Hoe maak je effectieve lessen? Dat is de kernvraag van het boek Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek dat Tim Surma eerder schreef met Dominique Sluijsmans, Paul Kirschner, Gino Camp, Daniel Muijs en Kristel Vanhoyweghen. Dit boek wil een kruispunt zijn tussen gedegen wetenschappelijk onderzoek en de klaspraktijk in Nederland en België.

Ook de site www.greatteaching.com past goed bij zijn presentatie op ons congres. Surma baseert zich op het beroemde artikel van Rosenshine (five meanings of direct instruction) en op een nagelnieuw hoofdstuk in The Routledge Encyclopedia of Education van T. Good & M. McCaslin (Eds.), verschenen bij Routledge in New York: Mathews, H.* & *Cohen, J. (2019). Explicit instruction: A brief review of what we know and next directions for research./New York. Lessen voor corona heeft Surma ook en hij werd geïnterviewd door onze collega van Klasse, over de zin en onzin van methodes, en de toekomst van het klassieke handboek.

 

Meer Didactief-artikelen lezen? Trakteer jezelf op een online abonnement voor slechts €24,50: maar liefst tien edities per jaar en toegang tot ons archief vanaf 2003. 

Bronvermelding

1 Jubileumcongres: Didactief 50 jaar!
2 Jubileumdossier: Didactief 50 jaar!
3 Drie vragen aan Tim Surma

Click here to revoke the Cookie consent