Didactief in oktober 2021

 

Directe instructie: the battle

Laat de term (expliciete) directe instructie vallen en al snel tekenen de kampen zich af. Voor de een is het zo’n beetje de catechismus, voor de ander het summum van schoolse lessen. Hoe komt het dat een bewezen effectieve didactiek zo veel discussie oproept? Didactief duikt in het strijdgewoel op zoek naar een gulden middenweg.
 Acceptatieplicht

Komt er een acceptatieplicht voor scholen? En hoe zit het dan met ouderverenigingen die liever ‘onder elkaar’ blijven? Gijsbert Leertouwer promoveerde onlangs op wat we gerust de machtsvraag kunnen noemen. Van wie is de school nu eigenlijk?

 


Differentiatie

De verschillen tussen leerlingen in je klas kunnen groot zijn. Hoe zorg je dat ze allemaal de basisdoelen behalen? De nieuwe leidraad van het NRO geeft aanbevelingen voor het po, op basis van Nederlands en internationaal onderzoek. Didactief legde mede-ontwikkelaars Roel Bosker (RUG) en Firdevs Durgut (voormalig schooldirecteur) dilemma’s voor

 

 


 


Waarderen

Een gratis special in samenwerking met vakbond CNV over prestatiedruk, kwaliteit, waardering en professionaliseren. Met een interview met de Nederlands-Turkse schrijver, columnist en televisiepresentator Özcan Akyol over wat een leraar kan betekenen voor een leerling.
.

Word abonnee

De voordelen van een abonnement op Didactief

  • Iedere maand Didactief in de brievenbus.
  • Toegang tot het online archief, waarin alle artikelen vanaf 2003 doorzoekbaar zijn op trefwoord.
  • Korting op boeken, workshops en cursussen.

Word abonnee

Didactief brengt onderzoek en praktijk met elkaar in contact. Lees over de laatste onderzoeksresultaten en de nieuwste trends. Ontdek hoe de ideeën en oplossingen die de wetenschap aandraagt zich houden in de klas, krijg meer inzicht in gedrag en interesses van leerlingen en doe talloze nieuwe ideeën op. Het eerste jaar ontvang je al tien nummers en toegang tot alle online artikelen voor slechts € 37,50.

Word abonnee
Click here to revoke the Cookie consent