Zo’n extra brugjaar doet het heel goed…

Tekst Renske Helmer-englebert
Gepubliceerd op 30-03-2017
Renske Helmer-Englebert - De plek waar een kind wordt geboren, mag niet bepalen welke kansen het krijgt. Maar de bezuinigingen zijn groot in onze regio. We moeten 1,2 miljoen inleveren op passend onderwijs. Daarbij moeten gemeenten landelijk nog eens 40 miljoen en schoolbesturen 50 miljoen aan achterstandsgelden inleveren. Als wethouder kan ik alleen lobbyen om dit te ‘repareren’.  

Ik zie fouten in het systeem, maar ik kan ze niet oplossen. Een voorstel zoals Herman van de Werfhorst doet (pagina 14) om als gemeente een school die inzet op brede, meerjarige brugklassen extra te faciliteren is sympathiek maar afhankelijk van de kabinetskleur: gemeenten mogen geld voor onderwijshuisvesting ook voor andere zaken inzetten. In Nijmegen kan dit gelukkig niet meer, want hier is in 2008 onderwijshuisvesting verder gedecentraliseerd. Het budget gaat een-op-een naar de schoolbesturen. Zij krijgen meer voor elkaar dan wij. De gemeente heeft in 2015 wel met onderwijs- en opvangorganisaties een gezamenlijke ambitie geformuleerd in de innovatieagenda iedertalenttelt.nl. Doel is de samenwerking te verbeteren en zo doorstroom van leerlingen te bevorderen.
Juist de schakelmomenten zijn nu soms problematisch. Leerlingen moeten veel te jong kiezen, bijvoorbeeld in 3 vmbo, als ze net 15 zijn. En als het tegenvalt, en ze niet meer gemotiveerd zijn en gaan spijbelen, framen we dat als het gevolg van een foute keuze. In plaats daarvan moeten we inzetten op leerloopbaanbegeleiding en verzuimpreventie. We hebben in Nijmegen met scholen verzRenske Helmeruimprotocollen afgesproken om langdurig verzuim te voorkomen. We willen meer dan alleen boetes schrijven: leerplicht is vooral een leerrecht.
Lastig is het wel, want het onderwijs is in hokjes georganiseerd op basis van strakke keuzes. Treffend voorbeeld is het brugjaar Jan Ligthart binnen het Olympus College in Arnhem, speciaal voor kinderen die nog niet klaar zijn voor het vo. Ze groeien en bloeien daar, maar de inspectie beschouwt ze als zittenblijvers. De Jan Ligthart-afdeling is afhankelijk van de goodwill van de rector: het Olympus College wordt in de cijfers afgestraft vanwege deze ‘zittenblijvers’. Daar schrik ik van. Zo’n school zou juist moeten worden beloond voor het inzetten op gelijke kansen.


Renske Helmer-Englebert, wethouder Onderwijs (SP) in Nijmegen.

Lees hier ook de reactie van Ed Boekhorst

Dit artikel verscheen in de rubriek 'Rondom het Binnenhof, in Didactief, april 2017.
 

Verder lezen

1 … maar in de krant staat gewoon ‘doubleerders’.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent