Het goede nieuws

Tekst Hester Macrander
Gepubliceerd op 10-10-2012
Hester Macrander - Het vak leerkracht wint weer voorzichtig aan status. Naar mijn idee is er eindelijk een positieve spiraal gaande.

Men beseft hoe enorm belangrijk een leerkracht is en hoe groot dus ook het belang is van diens kwaliteit en kunde. Ophouden met zeuren dus en het goede benadrukken! Daar lever ik graag een positieve bijdrage aan en daarom heb ik even op een rijtje gezet welke kwalificaties de twintig genomineerde kandidaten (basis- en voortgezet onderwijs) kregen van de jury bij de uitreiking van de OnderwijsToptalentPrijs 2012. Ik was daar voor de derde keer de presentator, dus ik kan het weten! En hoofdredacteur Monique Marreveld van Didactief zat overigens weer in de jury.

Dit is wat de deskundige en kritische jury zei over de twintig kandidaten en de inzendingen van hun afstudeeronderzoeken:

Op persoonlijk vlak: Bekwaam, betrokken, geïnspireerd, bedreven, toegewijd, creatief, zelfbewust, nauwkeurig, enthousiast, sterk in pedagogisch en didactisch handelen, goed in samenwerken, in staat om het onderwijs in het team te versterken, heeft inzicht in de motieven van leerlingen, heeft inzicht in de wijze van reageren van leerkrachten, ziet het eigene van een kind en kan ermee omgaan, heeft bewustzijn van de vragen die er bij kinderen leven en kan er invoelend op reageren, heeft zicht op de emoties van kinderen en kan erop inspelen, kan goed omgaan met vragen van ouders en kinderen, heeft een open houding, ziet verschillende ingangen van leren bij kinderen, heeft een helicopterview.

Ten aanzien van de onderzoeken: Gericht op goede onderwijsresultaten, maakt gebruik van een goede theoretische onderbouwing, ontwikkelt gebruiksvriendelijke en duidelijke materialen, is op zoek naar effectieve en efficiënte manieren van leren, kan verbinding maken tussen onderzoek en praktijk, is op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, heeft een eigen visie.

Inmiddels zijn deze afgestudeerde leerkrachten in de beroepspraktijk aan het werk, waar ze alsnog door de wol geverfd moeten worden. Op mijn vraag aan een van de kandidaten hoe zij dacht in de praktijk haar visie en vernieuwing vast te houden en door te zetten, zei ze: ‘Blijf altijd een beetje boven je school hangen.’ Zet die uitspraak op een tegeltje, dames en heren, en hang hem in je klas!

Hester Macrander is publiciste.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent