… dus integreer Jeugd en Onderwijs

Tekst Frans Laarakker
Gepubliceerd op 04-09-2018
Paul Dirkse en zijn gemeente Leiden zijn een voorbeeld voor een mooie rol die de gemeente zou kunnen pakken. Een rol die iets toevoegt, die de wethouder Onderwijs een toevoegende waarde geeft en daarmee bestaansrecht.

Het siert Dirkse (als ik zo vrij mag zijn) dat hij vanuit een visie de partijen die onderwijs maken en positief kunnen beïnvloeden verbindt. Als wethouder Onderwijs is hij daarin niet uniek. Maar dit type wethouder is nog niet in de meerderheid.
Sinds 2000 werk ik, nadat ik enkele jaren als leerkracht gewerkt had, als leidinggevende in het onderwijs. In die achttien jaar heb ik samengewerkt met ongeveer 26 verschillende gemeentes en 35 verschillende wethouders, in vier verschillende regio’s. Naast wethouders als Dirkse heb ik ook collega’s van hem ontmoet die, óók vanuit een visie overigens, zich strikt hielden aan hun wettelijke taak. Het leek alsof dit type wethouder de ambitie had zo min mogelijk te investeren in onderwijs.

Dirkse heeft Onderwijs en Jeugd in zijn portefeuille: een mooie combi, waar hij volgens mij slim gebruik van maakt én die eigenlijk ook in politiek-bestuurlijk Den Haag vanzelfsprekend zou moeten zijn. Ministerie voor Onderwijs en Jeugd, bijvoorbeeld: alles dat met mensen tussen de 0 en (minimaal) 18 jaar te maken heeft. Deze vanzelfsprekende politiek-bestuurlijke verbinding zou dan ook in alle gemeentes moeten ontstaan; de ontschotting kan beginnen. Eén jongere, één plan, één netwerk van professionals, jeugdige en ouders, onder één regisseur. Aan dat netwerk geven we het vertrouwen. Het krijgt de ruimte om preventief en curatief te werken, aan oplossingen en nieuwe dingen. Zo zou er wel eens een heel andere dynamiek kunnen ontstaan in de wereld van de jeugd. Natuurlijk, een garantie voor succes is het nooit. Het staat of valt bij (politieke) bestuurders zoals Dirkse, iemand met een visie, een wil om te investeren, tijd en geld: only the sunrise is for free.

Frans Laarakker, voorzitter college van bestuur GelderVeste, een onderwijsnetwerk van achttien scholen in de Achterhoek.

Lees hier de bijdrage van Paul Dirkse, waar dit een reactie op is.

Dit artikel verscheen in de serie Rondom het Binnenhof in Didactief, september 2018.

Verder lezen

1 Samen gaan we voor the extra mile…

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent