Keuzes

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 22-06-2023
Dilemma’s horen bij het leven. In het openingsverhaal leggen we je ook een moeilijke keuze voor. Hoever ga jij om contact te maken met ouders van je leerlingen? Als ze niet of nauwelijks op school komen, zoek je ze dan op, thuis of langs het voetbalveld?

Soms weet je niet waarop je moet hopen. Laat de zon eindelijk eens een beetje doorzetten, alsjeblieft? Of: wanneer gaat het nou weer regenen, want die klimaatverandering is zo eng? Dezelfde gemengde gevoelens had ik toen minister Wiersma in april door de mand viel als driftkikker. Aan de ene kant hoopte ik dat hij flink terechtgewezen zou worden, want zo gaan we niet met elkaar om in Nederland. Niet in de klas en niet op het ministerie. Maar aan de andere kant dacht ik: als de Kamer deze minister wegstuurt, hebben we niet zomaar een goeie nieuwe… en de huidige onderwijscrisis verdraagt geen uitstel.

Dilemma’s horen bij het leven, dat weet ik wel. Zwart/wit, ja/nee, het zijn vaak lastige keuzes. Een van mijn favoriete boeken op de leeslijst vroeger was Les mains sales van J.P. Sartre. Niet dat ik er alles van begreep als zeventienjarige. En natuurlijk, het ging in dit boek om oorlog, keuzes over leven en dood. Hoe vergelijkbaar is dat? Maar dat kiezen soms lastiger is dan het lijkt, werd mij wel duidelijk.

Het loont soms
om een extra
stap te zetten

In het openingsverhaal leggen we je ook een moeilijke keuze voor. Hoever ga jij om contact te maken met ouders van je leerlingen? Als ze niet of nauwelijks op school komen, zoek je ze dan op, thuis of langs het voetbalveld? Of zeg je: nee, ik werk me al uit de naad vanwege het lerarentekort, ik heb ook nog een privéleven; er zijn grenzen.

Natuurlijk is er geen correct antwoord. Alleen jij kan die afweging maken. Wat we wel willen benadrukken in dit artikel is dat het misschien loont om soms een extra stap te zetten. Want wie ouders weet te raken, oogst meer betrokkenheid bij de leerling. En dat maakt je werk sowieso een stuk makkelijker, of die minister nou blijft of niet.

Ook ik vind kiezen moeilijk, zelfs bij triviale zaken. Welk artikel ga ik hier in de etalage zetten? We hebben veel moois deze maand: jullie vertrouwde Kirschner bijvoorbeeld (of je nu boos of blij van hem wordt, kies maar), kanttekeningen bij de gewichtenregeling, en de voordelen van brede scholengemeenschappen. Maar ik kies voor De school is van de gemeenschap: over hoe je als bestuur voor brede scholengemeenschappen kunt kíezen, ja top-down. Carmel deed het, volgens onderzoeker Willem van der Geest. ‘Je hebt als school ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De school is niet van de leraren of van zichzelf, maar van de gemeenschap. Het bestuur is er om die maatschappelijke belangen te behartigen.’ En doen we dat niet allemaal? Werken voor de maatschappij, voor ons allemaal, welke keuzes we ook maken? Alvast een fijne zomer en tot in september!

Monique Marreveld, hoofdredacteur

 

Dit artikel verscheen in Didactief, juni 2023.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent