We zijn bezig met Pluk redt de dieren van Annie M.G. Schmidt. Het eerste boek over Pluk was zo’n succes dat ik snel het vervolg aansleepte. En wat is het weer spannend!
Vandaag kijken mijn kleuters gebiologeerd toe als ik lees over hoe het jongetje Spijtebijt met zijn berenpleegouders verdwijnt in het land van de Weerman, een ongeruste Pluk achterlatend. Een ‘vergeet niet te eten’ is af en toe nodig, anders raken die trommeltjes nooit leeg. Na driekwart van het verhaal beginnen wat kleuters te wiebelen, hun brood is op en hun concentratie ook. Maar de anderen luisteren nog. Als ik vraag of het een goed idee is dat Spijtebijt bij de beren blijft wonen, schieten de vingers de lucht in. ‘Ja! Hij wilde er zo graag naartoe,’ zegt Tijn. ‘Ik weet wat er gaat gebeuren, want ik heb het verhaal al bij Lars thuis gelezen,’ zegt Femke wijsneuzerig. En ja, ook Lars zit enthousiast met zijn vinger te zwaaien. ‘Oh nee, jullie mogen het niet verklappen hoor! Dan is het voor ons niet meer spannend,’ zeg ik, zoals altijd. Een paar kinderen kennen de boeken van Pluk al en na elk verhaal willen ze dolgraag het vervolg verklappen. Toch luisteren ze niet minder aandachtig. Bij het verhaal over de heen- en weerwolf zat Femke zenuwachtig te schuiven op haar stoel. ‘Oh, dit wordt echt heel spannend,’ kondigde ze aan toen ik het voorleesboek opensloeg.
Heerlijk toch, om met z’n allen door zo’n verhaal te worden opgeslurpt? Ik heb inmiddels ook een Pluk gehaakt en mijn vriend heeft een kraanwagentje getimmerd. Ze kregen in de klas een ereplekje, boven op de spelletjeskast en naast logeerknuffel Ko, tot de kraanwagen eraf viel en zijn kraan verloor. Nu staat hij veilig een halve meter lager, in de bouwkast. Af en toe verrijst er ineens een Petteflet of gaat Pluk op stap met z’n kraanwagentje. Soms staat hij dagen onaangeroerd in de kast, maar dat is niet erg. Nu zitten ze weer volop in het verhaal en willen ze enthousiast erover praten en het naspelen. Hopelijk houden ze dat leesplezier vast de komende jaren! Nu nog een nieuw voorleesboek kiezen, want deel twee is bijna uit. Ik leg de lat maar alvast hoog: het mag natuurlijk niet onderdoen voor Pluk.
Eline is leraar in groep 1/2 op een basisschool in de Randstad.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven