Bouten en baco’s

Tekst Juf Eline
Gepubliceerd op 09-04-2018
‘Juf, wat is dat?’ vraagt Lars, wijzend naar mijn jaszak waar een oranje zakje uit steekt. Hij staat in de rij om naar buiten te gaan. ‘Dat zijn bouten en moeren. Ik ga een fietsje repareren.’ Victor schiet op me af. ‘Oh, welke fiets dan? Ik zal wel even helpen, juf!’

Victor is onze klusfanaat. Hij helpt zijn vader vaak met klussen op de boot en bracht vorige week nog een grote tang mee voor de letter ‘t’ in de lettermuur.

Eenmaal buiten zijn de meesten het zakje alweer vergeten, behalve Victor. Hij snelt achter me aan als ik weer naar binnen glip om het fietsje te halen. ‘Ik help je, hoor!’

Ik kruip onder de trap, naar een soort dump met kapotte spullen en materiaal van de overblijfclub. ‘Wow, dit is de kelder!’ hoor ik achter me. Na veel onhandig gemorrel trek ik de twee onderdelen onder de trap vandaan.

Het fietsje is van het model ‘strijdwagen’. Kapot, maar met een nieuwe moer moet hij het zo weer doen. Nu nog gereedschap. Victor volgt me weer op de voet met een grote grijns op zijn gezicht, duidelijk in zijn nopjes.

In de kamer van meester Roy (de conciërge) staat een gereedschapskist onder in de kast. Zonder bouten overigens, want hij had geen tijd om die te halen. Dat heb ik zelf maar gedaan, afgelopen weekend. ‘Wow, de kelder van meester Roy!’ Kennelijk moet Victor altijd naar de kelder om gereedschap te halen. Als ik het hem vraag, krijg ik geen antwoord, hij kijkt me wat verbaasd aan.

‘Draag jij deze even?’ ‘Aha, een baco,’ zegt hij. Oh ja, zo heette dat ding… Victors kennis kan ik nog wel eens gebruiken in de klas. Misschien toch maar een thema ‘bouw’ doen: timmeren in de klas, de juiste moer op de bout draaien, zelf van alles ontwerpen en maken. Dat zal Victor in elk geval wel leuk vinden.

Buiten heeft Victor de twee onderdelen van de strijdwagen snel in elkaar geschoven, terwijl ik het zakje bouten probeer open te trekken. Ik doe een schietgebedje dat de bout past. Ik ben al twee keer tevergeefs naar de bouwmarkt geweest: het bovenste gat bleek veel groter dan het onderste en de bout paste dus niet. Met veel moeite draait m’n collega, die te hulp is geschoten, de schroef erin, onder toeziend oog van onze Victor. En… het past! Hoera, dat scheelt weer minstens tweehonderd euro voor een nieuwe fiets. Met een grote glimlach fietst Victor ervandoor. Het testritje is geslaagd!

Eline is leraar in groep 1/2 op een basisschool in de Randstad.
Lees hier meer van juf Eline.

Verder lezen

1 Kraanwagentje
2 Terug en vooruit
3 Knikkers

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent