Terug en vooruit

Tekst Juf Eline
Gepubliceerd op 23-01-2018
Beeld Menno Wittebrood
Juf Eline - Een nieuw jaar, een mooi moment om even terug te blikken. 2017 was voor mij bijzonder.

Ik waagde de sprong en nam mijn eerste baan voor de klas aan, als vervanging voor zwangerschapsverlof. Daar vond ik het vertrouwen in mezelf als leraar weer terug, dat door een paar stages flink onderuit was geschoffeld.
Mijn nieuwe baan had geen makkelijk begin. Drie weken na onze start verongelukte mijn duocollega. We waren ongeveer even oud en dit was ook haar eerste baan als leraar. Het was een megaschok, voor iedereen. Ik probeerde onze klas er zo goed mogelijk doorheen te loodsen. Zo werd 2017 het jaar van doorzetten, van verantwoordelijkheid en vertrouwen. Van ervaren hoe belangrijk het is om er voor je leerlingen te zijn en meer aandacht te besteden aan hoe ze zich voelen. Sindsdien sta ik bewuster stil bij wat de kinderen non-verbaal uitstralen en maak ik in oudergesprekken uitgebreid ruimte voor het verhaal van de ouder. Hoe gaat het met het kind thuis?
Gelukkig kreeg ik al snel een nieuwe, leuke duocollega. Ook dit schooljaar ben ik weer gezegend met een gezellige klas en een fijne duopartner. Alles is op z’n pootjes terechtgekomen. Mijn dagen op school vliegen elke week veel te snel voorbij.

Hoe zal het verdergaan? Wat zal 2018 me brengen? Tijd voor wat goede voornemens:
1. Geniet van het leven! Het afgelopen jaar schudde me weer wakker. Minder in mijn hoofd zitten en ’s avonds het werk proberen los te laten.
2. Niet meer van half acht tot half zes werken. Uiterlijk om vijf uur naar huis gaan.
3. Meer tijd vrijmaken om boeken en onderzoek te lezen. Het klinkt wel wat tegenstrijdig, eerder naar huis gaan en meer doen. Ik wens mezelf alvast veel succes…
4. Meer onderwijsmateriaal en spelletjes maken, zoals ik tijdens m’n studie veel deed. Ik vind het zo leuk om te doen (behalve lamineren). In mijn vrije tijd doe ik het graag. Hoe heerlijk is het om de kinderen er daarna mee te zien spelen en leren!
5. De stille kinderen vaker proberen te verleiden tot een gesprekje. Meer proberen te achterhalen wat er in hun hoofd omgaat.
6. Tot slot wil ik me dit jaar verder verdiepen in spel, de spelomgeving en -begeleiding. De spil van het kleuteronderwijs!
Op naar een nieuw jaar vol plezier en kansen, ook voor jullie. Gelukkig 2018!

Eline is leraar in groep 1/2 op een basisschool in de Randstad. Lees hier meer columns.

Wat zijn jouw goede voornemens? Reageer hieronder. 

Deze column verscheen in Didactief, januari/februari 2018.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent