Zittend plassen

Tekst Jo Kloprogge
Gepubliceerd op 26-10-2015
Jo Kloprogge - Het zou zo maar eens de nieuwe splijtzwam in ons onderwijs kunnen worden: het zittend plassen.

In Scandinavië is het thema al erg controversieel en in Duitsland heeft inmiddels een rechter moeten uitspreken dat mannen staande mogen plassen. Ook in ons basisonderwijs begint het vraagstuk te leven.

Ik kwam laatst op het toilet van een basisschool een sticker tegen die jongetjes opriep om zittend te plassen. Mijn eerste gedachte was dat dit weer een streek was van een verbondje feministes dat iets nieuws had uitgevonden om mannen te pesten. Dit – ik geef het toe – was een foute gedachte. De feministes zijn hier onschuldig. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de meeste vrouwen staande plassers sexier vinden dan zittende. Vrouwen houden nu eenmaal niet erg van watjes.

Ook medische redenen lagen niet aan de sticker ten grondslag. Weliswaar is het voor sommige oudere mannen handig om zittend te plassen om zo het bekken beter te ledigen, maar dat speelt nog niet zo voor kinderen op de basisschool. Neen, de sticker was geplakt op een toilet van een christelijke basisschool met een mannelijke directeur. Toen ik hem later om uitleg vroeg, kwam vooral het argument van schoonmaakkosten aan de orde. Zittend plassen levert minder spetters op.

Ik heb geprobeerd hem duidelijk te maken dat je voor een paar zilverlingen de mannelijke waardigheid niet zo maar te grabbel mag gooien. Ook heb ik hem gewezen op de mogelijkheid jongetjes een training in goed mikken te geven. Ik herinnerde mij weer de buitenlucht op mijn lagere school. Dat was een soort open pisplaats waar wij in de pauze probeerden een zo groot mogelijke boog te produceren. De beste plasser – wij hadden het trouwens over 'pisser' – kon veel prestige winnen.

Of deze argumenten de goede man overtuigden, bleef onduidelijk. Ik heb er daarom voor de zekerheid op gewezen dat zo'n sticker jongens en mannen juist kan stimuleren om staande te plassen en met opzet naast de pot te mikken. Daar is veel voor te zeggen. Maar ik vrees dat we de discussie over het staand of zittend plassen nog wel enige tijd moeten voeren. Het is een soort zwartepietendiscussie die nergens over gaat, maar wel grote emoties oproept. Ik moet daarbij aan een tegeltje denken dat ik ooit op een toilet zag hangen, met de tekst: 'Toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen'. Zo is het maar net.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent