Nieuws

Zestienjarige schrijft over mentale stoornissen

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 08-11-2023 Gewijzigd op 03-11-2023
Beeld Shutterstock
Madelief Vissers (16) won de Nieuws in de klas Award 2023 met haar brief over ‘de mentale stoornissen trend’. Ze schrijft over hoe sociale media het normaal heeft gemaakt om te praten over mentale stoornissen. Haar brief werd gepubliceerd in NRC.

Met de jaarlijkse Schrijfwedstrijd van Nieuws in de klas worden jongeren uitgedaagd een brief te schrijven over nieuws dat hen raakt. Meer dan 520 jongeren uit heel Nederland deden mee. De meest inspirerende stukken werden en worden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 gepubliceerd in landelijke en regionale kranten. In NRC van 7 oktober 2023 reflecteerde Madelief Vissers op mentale stoornissen en sociale media met onderstaande brief:

 

Iedereen lijkt wel een mentale stoornis te hebben

Tegenwoordig zijn zinnen zoals ‘Hij is echt een beetje autistisch’ of ‘Ik ben mijn boek weer vergeten, ik heb echt ADHD of zo’ heel normaal om te horen. Maar waarom is dit opeens zo normaal? Vroeger schaamde men zich voor het hebben van mentale stoornissen, tegenwoordig lijkt het alsof iedereen ten minste een mentale stoornis heeft. Soms wordt het zelfs gezien als cool of trendy, maar hoe kan het dat mensen hun standpunt over mentale stoornissen opeens compleet veranderen?

Ik vermoed dat sociale media de oorzaak hiervan zijn. Als ik op TikTok zit, zie ik elke dag wel één video waarin iemand het heeft over zijn of haar mentale stoornis. Die persoon heeft het er dan over hoe lastig het is om met die stoornis te leven of hoe zij of hij gediscrimineerd wordt vanwege die mentale stoornis. Deze video’s krijgen vaak extreem veel likes en comments waarin mensen zeggen hoe dapper zij of hij is.

Doordat deze video’s zoveel aandacht krijgen, wordt er steeds meer gepraat over mentale stoornissen en wordt er op een steeds positieve manier naar gekeken. Maar al die likes, comments en aandacht lijken er ook voor te zorgen dat het bijna een competitie wordt wie het het lastigst heeft met zijn mentale stoornis en wie het het ergste heeft. Hoe erger de persoon het heeft, des te meer steun, aandacht en likes. Sommige mensen doen zelfs alsof ze een mentale stoornis hebben om ook die aandacht te krijgen. Er ontstaat een mengelmoes van mensen met mentale stoornissen en niemand weet meer wie het nou echt heeft en wie er simpelweg op zoek is naar aandacht.

Een ander probleem met deze ‘mentale stoornis-trend’ is dat mensen oprecht gaan geloven dat ze een mentale stoornis hebben. Er worden op sociale media vaak video’s gemaakt met titels zoals „5 signalen dat jij ADHD hebt!!!” of „3 dingen die ALLEEN autistische mensen doen!!!”. Wanneer mensen dit soort video’s bekijken, gaan ze geloven dat, wanneer zij deze dingen ook doen, zij ook adhd of autisme hebben. De signalen die in deze video’s worden gepresenteerd zijn echter vaak misleidend. Ze zijn vaak stereotiepe of zelfs helemaal geen echte signalen van de bijbehorende mentale stoornissen. Vaak zijn het gewoon dingen die iedereen doet, zoals veel met je been heen en weer tikken en snel afgeleid raken. Wanneer mensen deze video’s zien en deze ‘signalen’ bij zichzelf herkennen, zijn zij opeens ervan overtuigd dat zij deze mentale stoornis ook hebben. Ze vergeten om naar een psycholoog te gaan voor een echte diagnose. Zo krijg je een grote groep mensen die zichzelf gediagnosticeerd hebben met mentale stoornissen, die ze vaak niet echt hebben.

De beste manier om deze onwetendheid tegen te gaan is om mensen beter te informeren over wat werkelijk signalen van mentale stoornissen zij en welke route ze moeten volgen voor een juiste diagnose.

Madelief Vissers
Rucphen

Bron: NRC

 

Meer winnende brieven lezen? Ga naar www.nieuwsindeklas.nl/schrijfwedstrijd.

 

Dit artikel verscheen aanvullend bij de special Werken aan welbevinden in Didactief, november 2023.

Verder lezen

1 Edith wint met ‘Nex’ schrijfwedstrijd
2 Special: Werken aan welbevinden

Click here to revoke the Cookie consent