Nieuws

#watdraagjijbij

Tekst Ton Groot Zwaaftink
Gepubliceerd op 06-12-2017 Gewijzigd op 14-12-2017
Voor een leerling is de leerkracht de belangrijkste figuur in het onderwijs. Die laat je in de klas tot je recht komen, die inspireert je en die maakt dat je je gezien en gehoord voelt. De leraar ondersteunt je in je ontwikkeling. Elke schooldag weer. En als er geen juf of meester is of als je klas wordt opgedeeld bij gebrek aan een vervanger, dan mis je die belangrijke persoon voor jou en stagneert het leren.

Iedereen in de sector zal dit beamen: voldoende goed opgeleid onderwijspersoneel is essentieel voor goed onderwijs. En daar zit nu net het knelpunt.Bij onze peiling onder onderwijspersoneel over belangrijke arbeidsmarktvraagstukken, staan de lerarentekorten bovenaan. Daar ligt een verantwoordelijkheid voor onder andere de politiek. Tegelijkertijd bedenken scholen creatieve oplossingen om aan meer leraren
te komen.

'Laat de samenleving zien welk verschil  leraren maken'

Creativiteit zit in de genen van het onderwijs. In deze special komt dat tot uiting.
Schoolbesturen en pabo’s van verschillende signatuur vertellen waarom ze samenwerken en hoe ze tot oplossingen komen. Een vso-school leidt medewerkers met een arbeidsbeperking op voor het werken op een school. ‘Jordy is een gelukje’ vindt de school waar hij in dienst is gekomen; hij neemt anderen werk uit handen. U leest ook hoe samenwerkende schoolbesturen en pabo’s op innovatieve wijze nieuwe leraren werven. Zij hebben daarvoor bij ons een tegemoetkoming in de kosten aangevraagd en gekregen. In 2018 is die mogelijkheid er opnieuw.

We moeten de samenleving veel meer laten zien welk verschil leraren elke dag maken. Wij roepen leraren, schoolleiders en pabo-studenten op hun trots te tonen door video’s op Facebook en YouTube te zetten via de hashtag #watdraagjijbij. De eerste staan er al. Zo krijgen zij de waardering die ze verdienen en kunnen ze anderen over de streep trekken om ook aan de ontwikkeling van kinderen bij te dragen. Kinderen verdienen de beste toekomst die er is en het primair onderwijs legt daarvoor de basis. Dat staat onomstotelijk vast.

Dit artikel verscheen in de special 'Leraren: We hebben ze hard nodig'. Deze special is gemaakt in opdracht en met financiële bijdrage van het Arbeidsmarktplatform PO, expertisecentrum op het gebied van de arbeidsmarkt in het primair onderwijs, van en voor werkgevers en werknemers.

Verder lezen

1 Leraren, we hebben ze hard nodig!

Click here to revoke the Cookie consent