Nieuws

3 x het lerarentekort aangepakt

Tekst Ans Compaijen
Gepubliceerd op 06-12-2017 Gewijzigd op 24-10-2018
Beeld Shutterstock
In het primair onderwijs stevenen we af op een tekort van ruim vierduizend voltijdbanen in 2020. Wat kunnen scholen en pabo’s zelf doen om meer leraren aan te trekken? Negen samenwerkingsverbanden van schoolbesturen kwamen samen met de opleidingen (en ondersteuning van het Arbeidsmarktplatform PO) met een vernieuwende aanpak. Drie voorbeelden uitgelicht:

Overstappen van speciaal naar regulier onderwijs

Door Passend Onderwijs is het aantal leerlingen in het speciaal basisonderwijs gedaald en hebben basisscholen de juiste expertise nodig om kinderen met een indicatie goed onderwijs te geven. Vijftien samenwerkende schoolbesturen in het RTC Midden Brabant bieden boventallige leraren en onderwijsassistenten uit het speciaal basisonderwijs de kans om over te stappen naar het reguliere basisonderwijs in de regio. Fontys pabo Tilburg ontwikkelt een goede
leeromgeving. Leraren behouden hun baan, basisscholen profiteren van hun expertise en vacatures zijn eerder vervuld.

Van Social Work naar leraar po

Maatschappelijke ontwikkelingen als Passend Onderwijs en de instroom van vluchtelingenkinderen brengen hulpverlening en onderwijs dichter bij elkaar.
Lucas Onderwijs, Prof. Dr. Leo Kannergroep, Stichting Speciaal Onderwijs Leiden e.o. en de pabo van Hogeschool Leiden geven studenten van de opleiding Social
Work, Jeugd in Onderwijs, de kans om in vijf jaar tijd twee bachelors te halen. Na afloop ben je sociaal werker én leraar.

Focus op herstarters

Acht Amsterdamse schoolbesturen werven via het eigen samenwerkingsinitiatief
“De Brede Selectie” leraren voor hun nijpende vacatures. Samen met de pabo van Hogeschool van Amsterdam bieden zij herstarters een traject op maat met stage, scholing en werk. De herstarters krijgen veel coaching on the job.

Verlanglijst

Dit artikel verscheen in de special 'Leraren: We hebben ze hard nodig'. Deze special is gemaakt in opdracht en met financiële bijdrage van het Arbeidsmarktplatform PO, expertisecentrum op het gebied van de arbeidsmarkt in het primair onderwijs, van en voor werkgevers en werknemers.

Click here to revoke the Cookie consent