Onderzoek

Sneller woordjes stampen

Tekst Marlieke van Kesteren & Anke Marit Albers
Gepubliceerd op 08-09-2017 Gewijzigd op 01-12-2017
Beeld Shutterstock
Een sumoworstelaar op tafel: vreemde, denkbeeldige voorstellingen maken woordjes leren sneller en leuker. Ook beloning en slimme feedback helpen. Een online programma combineert succesvolle methoden.

Zoek de beste manier om binnen een uur tachtig woordjes te leren. Dat was de opdracht van een internationale wedstrijd van Memrise (een bedrijf dat apps maakt om talen te leren). Onze interactieve methode kwam als beste uit de bus: hiermee leren studenten twee keer zo veel woorden, en ze vinden het nog leuk om te doen ook.

De aanpak is een optelsom van alle methoden waarvan we uit onderzoek weten dat ze goed werken. Zo instrueerden we proefpersonen om ezelsbruggetjes te bedenken bij elk woord, en zich deze, in combinatie met de vertaling, voor te stellen in een ruimte (loci-methode). Bijvoorbeeld: het Spaanse woord ‘zumo’ lijkt op ‘sumoworstelaar’, maar betekent ‘sap’. Stel je dan een sumoworstelaar voor die op de tafel in je woonkamer een pakje sap drinkt. Hoe vreemder het beeld, hoe beter je het onthoudt. Daarnaast toetsten we de proefpersonen tijdens het leren vaak en op verschillende manieren, zodat we konden bepalen hoe goed ze een woord al kenden (testing). Vervolgens lieten we woorden die lastiger te onthouden waren vaker terugkomen, met bepaalde tussenpozen (spacing). Verder beloonden we de deelnemers met punten voor ieder goed woord, en gaven we slimme feedback: als ze een vertaling gaven die bij een ander woord hoorde, lieten we ze beide woorden met vertalingen nog een keer zien. Ook voegden we stapsgewijs woordjes toe.
Ons programma komt gratis online beschikbaar. Ondertussen kun je in de klas alvast beginnen met onze tips: ezelsbruggetjes dus, kleine porties tegelijk en regelmatig testen. Laat ze dat niet alleen thuis doen, maar oefen ook samen in de klas.

Dit onderzoek is uitgevoerd binnen Donders Institute/Radboud Universiteit).
Dit artikel verscheen in Didactief, september 2017.


 

Verder lezen

1 Woordjes langer onthouden

Click here to revoke the Cookie consent