Dossier

School & Sport

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 06-08-2003 Gewijzigd op 28-04-2017
Veertien jaar, op het vmbo en gek van sport? Da’s dan pech. Even tanden op elkaar en doorbijten tot je naar het roc of het cios kunt. Zo was het vroeger. Nu is er de vmbo-opleiding sport, dienstverlening & veiligheid. Scholengemeenschap Echnaton in Almere is een van de pioniers.

Onderwijs moet voortouw nemen
Levenslang bewegen is essentieel voor geluk en gezondheid. Niet minder belangrijk dan lezen en schrijven kortom, zeggen deskundigen. Daarom is school de plek bij uitstek waar kinderen leren bewegen. Maar buurtwerk en sportvereniging staan klaar om te ondersteunen. En er komt geld beschikbaar.

De terugkeer van de vakleerkracht
In het basisonderwijs wordt gezocht naar mogelijkheden om de vakleerkracht te herintroduceren. In middelgrote gemeenten kan een poule soelaas bieden. Door samen te werken met buurtwerk en sportverenigingen kan bovendien een meerwaarde ontstaan waar alle scholen beter van worden.

Havist in beweging met tennis en voetbal
De Black Street Girls voetbalden zichzelf naar de top. Zij ontdekten hun talent op het Haagse Johan de Witt College. Met Sportlijn 6 werkt deze school nog dagelijks aan de sportieve activiteiten van haar leerlingen. Sportverenigingen en buurtwerk zorgen voor ondersteuning en krijgen er leden voor terug.

Deze special over sport en bewegen is gemaakt door de redactie van Didactief, in opdracht van het Expertisepunt School & Sport van NISB, en is verschenen in september 2003. Financiële en inhoudelijke bijdragen zijn geleverd door NOC*NSF, KVLO, LC en NISB. De redactie dankt wielervereniging ARC Ulysses voor het ter beschikking stellen van fotomateriaal.

Download de special

Click here to revoke the Cookie consent