Dossier

Sportief talent

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 16-11-2015 Gewijzigd op 28-04-2017
Waarom luisteren sommige leerlingen beter naar de voetbaltrainer dan naar de juf? En wat kunnen kinderen nog meer opsteken van de gymles? Sport en onderwijs kunnen elkaar versterken.

Sporten stimuleert de motorische en sociale vaardigheden en kan leerprestaties verbeteren. Wie kijkt door de bril van de talentontwikkelaar in sport ziet ook zaken als feedback, beter worden en keuzes maken duidelijk aan de oppervlakte komen. Ervaringen waar het onderwijs ook iets aan heeft. In deze special de lessen, de eyeopeners uit twee jaar onderzoek van de HAN onder 1.600 leerlingen in de leeftijd van 4-16 jaar.

Talent bestaat niet!
Introductie van Marcel Rözer, die als sportschrijver verbonden is aan HAN Sport en Bewegen.

Beter (en langer) bewegen begint op school
Niet ieder sporttalent moet de top halen. Belangrijk is dat elk kind de kans krijgt om zijn of haar (beweeg)talent verder te ontwikkelen. 'Het onderwijs kan daar een sleutelrol in spelen,' aldus het Centre of Expertise Sport & Talent van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Je bent zo goed als je laatste les
In de topsport is het evalueren van de coach de normaalste zaak van de wereld. Is dit denkbaar in het onderwijs? Sportschrijver Marcel Rözer zocht het uit.

4 vragen aan Rianne Kannekens 'Ga eens kijken bij de gymles'
Kenmerkend voor de (top)sportcultuur is het eilandjesdenken. Ook voor scholen een bekend fenomeen. Wat heeft de leraar Frans eigenlijk te zoeken bij de gymles? 'Alles!' volgens Rianne Kannekens van het CoE Sport & Talent en docent bij HAN Sport en Bewegen.

Eerste Hulp Bij... Het beste uit je leerling halen
Leerlingen die er maar niet in slagen een koprol te maken of een som op te lossen en vervolgens totaal uit het veld geslagen zijn. Niet in staat om nog een poging te wagen. Hoe keer je het tij? De methode ZIPcoach biedt hulp.

Faits divers
Cijfers, weetjes en vragen over de opleidingen van HAN Sport en Bewegen.
 

Deze special is gemaakt in opdracht en met financiële bijdrage van het Centre of Expertise Sport & Talent van de HAN. Wilt u meer weten, neem dan contact op met Guido Kramer: [email protected].

Click here to revoke the Cookie consent