Recensies

S10, borstelrobots en de Motivatie-motor

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 25-01-2024 Gewijzigd op 25-01-2024
Beeld Shutterstock
Deze maand in D to go: mentaal welzijn, borstelrobots, de Motivatie-motor en meer.

Welkom in NL

Kinderen en jongeren die naar Nederland emigreren, komen terecht in een internationale schakelklas (ISK). Maar hoe werkt dat eigenlijk? De video’s op lowan.nl leggen het helder uit. Op basis van voorkennis en doel volgt een leerling een van drie leerroutes. Route één bereidt de leerling voor op het werkende leven en kan toegang geven tot mbo Entree, route twee sluit aan op vmbo basis en mbo niveau 2, en route drie geeft toegang tot het volledige spectrum, van vmbo tot universiteit. 

Vo. Bekijk gratis.

 


Reflectie

Het NRO-project Zicht op Studentontwikkeling helpt je om met collega’s jullie onderwijs te evalueren. Bespreek de obstakels in jullie curriculum, zoals talenkennis, hoofdrekenen of motivatie. Hoe zie je die terug bij je leerlingen en lessen? En wat kan je hier als team aan doen? Leuk als originele invulling van een sectievergadering.

Mbo. Download gratis.

 

Robots

Het Wetenschapsknooppunt Amsterdam biedt een flink aantal originele wetenschaps- en technieklessen aan voor basisscholen, gegeven door studenten. Kies een les uit het overzicht die voor jouw groep geschikt is. De keuze is ruim en creatief: leerlingen bouwen borstelrobots, ontwikkelen een 3D-film, of doen forensisch onderzoek naar vingerafdrukken of DNA.

Po, vanaf €200,-. Regio Noord-Holland, daarbuiten geldt een toeslag. Kijk hier voor meer informatie.

 Motivatie

Ontbreekt het jouw leerlingen aan motivatie? De Motivatie-motor kan helpen. Leerlingen krijgen een vragenlijst met vragen als ‘vraagt de leraar naar je mening?’ en ‘weet je wat de leraar van je verwacht?’. Als leraar vul je een andere vragenlijst in. Zo wordt jou duidelijk waar de behoeften van je leerlingen liggen, en hoe jullie beeld van de les verschilt. Tot slot maak je een plan om je leerlingen meer autonomie te geven en zich competenter en meer verbonden te voelen met jou en hun medeleerlingen.

Vo, gratis te downloaden. Bekijk ook de vragenlijsten en de handleiding.

 


Over sturing

Wat werkt en wat niet bij sturing in het onderwijs? Als we het lerarentekort willen oplossen, zijn dit goede eerste vragen. Presentatoren Rien Rouw en Tim Schokker spreken voor deze podcast met onder andere hoogleraar educational governance Melanie Ehren over toezicht in complexe systemen (zoals het onderwijs). Een aanrader voor iedereen met hart voor onderwijs.

Po-mbo. Luister gratis via Spotify.


Storm

Maak je je zorgen over het mentale welzijn van je leerlingen? Stien den Hollander (S10) zat jaren in de mallemolen van de GGZ. Nu inspireert ze met haar muziek. In de documentaire Storm om mij heen vertelt ze in een halfuur haar verhaal. Bekijk en bespreek met je mentorklas deze gratis Film van de Maand. Met bijbehorend lespakket. Let op: zelfmoord komt ter sprake.

Vo. Initiatief van het Nederlands Film Festival, Netwerk Film Educatie, SchoolTV en NPO Start. Bekijk gratis.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, januari/februari 2024.

Verder lezen

1 Special: Werken aan welbevinden
2 Regulier onderwijs aan nieuwkomers

Click here to revoke the Cookie consent