Recensies

Leestips Nivja de Jong

Tekst Nivja de Jong
Gepubliceerd op 13-06-2024 Gewijzigd op 12-06-2024
Nivja de Jong is hoogleraar tweedetaalverwerving en didactiek aan de Universiteit Leiden. Didactief interviewde haar en ontving interessante leestips.

Levende Talen Magazine

Mijn leestips voor docenten zijn vooral gericht op docenten moderne vreemde talen, en ik vermoed dat deze doelgroep een deel van deze tips al door en door kent. Zoals het Levende Talen Magazine. Dat is het tijdschrift van de beroepsvereniging Levende Talen met toegankelijk opgeschreven praktijkgericht onderzoek, en allerlei informatie en tips voor docenten Nederlands en moderne vreemde talen. Daar kun je je uiteraard op abonneren, dan ploft het magazine acht keer per jaar op je deurmat. Je kunt alle artikelen ook online raadplegen, de website heeft een goede zoekfunctie die tegelijk Levende Talen Magazine en het meer wetenschappelijke Levende Talen Tijdschrift doorzoekt.

 

Taalwijs.nu

Sinds 2021 publiceert Taalwijs.nu in samenwerking met het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen een MVT-nieuwsbrief waar de brug tussen onderzoek en onderwijs op het gebied van moderne vreemde talen eens per maand in je inbox kan verschijnen. Je leest er bijvoorbeeld over de meest recent verschenen proefschriften en activiteiten die georganiseerd worden. Je kunt je hier abonneren. De website taalwijs.nu zelf heeft overigens ook direct te downloaden vernieuwend lesmateriaal voor de moderne vreemde talen.

 

Podcast van Marrit van de Guchte en Eline van Batenburg

Marrit van de Guchte en Eline van Batenburg hebben inmiddels acht afleveringen van hun podcast TAAL gewoon doen!. Ze bespreken telkens rondom een thema ideeën voor lessen moderne vreemde talen met inhoudelijk experts, docenten, en leerlingen.

 

Rens Bod De Vergeten Wetenschappen: Een geschiedenis van de humaniora

De laatste leestip is een boek dat voor iedereen interessant zal zijn, niet alleen docenten moderne vreemde talen. Dit is een geweldig boek over hoe alfawetenschappen (minstens net zoveel als bètawetenschappen) invloed hebben gehad op de wetenschap en de maatschappij. Zo is de belangrijke wisselwerking tussen theorie en beproeving of empirie voor alle wetenschappen voor het eerst gebruikt in de muziekwetenschap (15e-16e eeuw) en later doorgegeven aan de andere wetenschappen. En het was een filoloog (J.J. Scaliger) die door zijn gedegen en uitgebreide talenkennis eind 16e eeuw een nieuwe en correcte tijdlijn kon opstellen aan de hand van geschreven en gereconstrueerde bronnen. Uit die tijdlijn bleek dat er meer dan 1.000 jaar vóór de toen als algemeen aanvaarde begindatum van de aarde al Egyptische koningen moesten hebben rondgelopen. Zijn manier van tijdrekenen wordt nu nog in de astronomie gebruikt. Ik zou zeggen: ga het boek lezen, er is nog veel en veel meer, bijvoorbeeld hoe de ontwikkeling van de nu alomtegenwoordige programmeertalen in de ICT zijn gebaseerd op ideeën vanuit de taalwetenschap (N. Chomsky).

Rens Bod. De vergeten wetenschappen. Een geschiedenis van de humaniora. Uitgeverij Bert Bakker, 2010.

 

Lees ook het interview met Nivja de Jong.

Click here to revoke the Cookie consent