Nieuws

Gezocht: vier- en vijfjarigen

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 24-09-2024 Gewijzigd op 24-09-2024
Het internationale onderzoek IELS (International Early Learning and Child Well-Being Study) brengt kennis en vaardigheden van vijfjarigen in groep 1-2 in kaart.

Elk kind verdient het om goed voorbereid de maatschappij te betreden. Onderwijs speelt daarin een belangrijke rol. Het IELS-onderzoek beslaat vier domeinen waarvan is aangetoond dat ze voorspellend zijn voor de verdere schoolloopbaan en het algemeen welzijn van leerlingen, namelijk: beginnende geletterdheid, beginnende gecijferdheid, zelfcontrole en sociaal-emotionele ontwikkeling. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van onderzoeksinstellingen (KBA Nijmegen en het Expertisecentrum Nederlands). Zij voeren dit uit in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het onderzoek wordt geïnitieerd door de OECD.

Met deelname aan het onderzoek wil OCW in kaart brengen hoe vijfjarige zich ontwikkelen op de vier bovengenoemde domeinen. Resultaten vormen een aanvulling op andere grootschalige studies zoals de internationale onderzoeken PIRLS, TIMSS, PISA, TALIS en de nationale peilingsonderzoeken. De scholen die zijn geselecteerd via een representatieve steekproef ontvangen in september een uitnodigingsbrief om deel te nemen aan het onderzoek. Het onderzoek zelf zal begin 2025 plaatsvinden.

Wat houdt deelname in?

Per school worden maximaal 15 tot 18 leerlingen geselecteerd voor het onderzoek. Zij maken verspreid over twee dagen een aantal taakjes onder begeleiding van getrainde toetsleiders. Beide dagen zijn leerlingen maximaal 45 minuten bezig. Dit is inclusief pauzes, instructie en het leren kennen van de toetsleider. Ook de ouders en leerkrachten wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen over de deelnemende leerlingen. Het onderzoeksteam garandeert de anonimiteit van de school en de leerlingen en hun ouders

Om een goed beeld te krijgen van de kennis en vaardigheden van Nederlandse kleuters is het erg belangrijk dat scholen die een uitnodiging ontvangen, ook daadwerkelijk aan het onderzoek deelnemen. Alleen dan zijn de resultaten representatief voor Nederland.

Heeft u vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen via [email protected] of neem contact op met dr. Nicole Swart (projectleider van het onderzoek; [email protected]).

Wil je mee informatie? Kijk dan op https://www.oecd.org/education/school/early-learning-and-child-well-being-study/ of https://expertisecentrumnederlands.nl/iels

 

Werk je bij een school en zou je graag de hulp of begeleiding van een onderzoeker inschakelen? Of ben je onderzoeker en heb je een bijzonder onderzoeksproject voor scholen in de aanbieding? Stuur je oproep naar [email protected] o.v.v. Didactief Dating.  

Click here to revoke the Cookie consent