Nieuws

Gezocht: scholen voor groep 8-toets digitale geletterdheid

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 07-12-2021 Gewijzigd op 07-12-2021
Werk je bij een school en zou je graag de hulp of begeleiding van een onderzoeker inschakelen? Of ben je onderzoeker en heb je een bijzonder onderzoeksproject voor scholen in de aanbieding? Stuur je oproep naar [email protected] o.v.v. Didactief Dating.

Onder de naam Peil.DG zal in het voorjaar van 2022 voor de eerste keer een grootschalige peiling worden uitgevoerd naar de digitale geletterdheid van groep 8 leerlingen in het basisonderwijs. In hoeverre zijn onze leerlingen in staat om effectief betrouwbare informatie te zoeken, te verwerken en te delen? Kunnen ze nep-nieuws van echt nieuws onderscheiden? Hoe bewust gaan ze online met (hun eigen) persoonsgegevens om? In Peil.DG krijgen leerlingen in groep 8 een digitale toets over informatievaardigheden, ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.

De Universiteit Twente, Stichting Cito en KBA Nijmegen voeren dit onderzoek uit in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs. Op dit moment zijn we bezig scholen te benaderen. Scholen die meewerken aan het onderzoek ontvangen een uitgebreid schoolrapport waarin de digitale vaardigheden van hun leerlingen en hun onderwijs in digitale geletterdheid vergeleken worden met leerlingen en scholen elders. Ook de leerlingen in groep 8 ontvangen een klein presentje.

Belangstelling? Mail naar peildg@kbanijmegen.
Meer informatie over het Peilingsonderzoek Digitale Geletterdheid is te vinden op de website www.peildg.nl.

Click here to revoke the Cookie consent