Nieuws

Fotoreportage Mona van den Berg

Tekst Monique Marreveld & Mona van den Berg
Gepubliceerd op 27-10-2014 Gewijzigd op 27-10-2016
Mona van den Berg maakte speciaal voor Didactief een prachtige fotoserie op basisschool De Springplank in Breda. Leerkrachten werken er met de methode van Paul Delnooz. Zichtbaar werd dat eigenlijk niet, wel was de betrokkenheid van de leerkrachten bij hun kinderen duidelijk voelbaar.

'Mijn dochter van 9 functioneerde niet goed binnen het reguliere onderwijs. Gedurende mijn zoektocht naar passend onderwijs voor haar kwam ik een artikel in Trouw tegen, waarin het gebruik van de methode van Paul Delnooz op basisschool De Springplank in Breda vol enthousiasme werd beschreven.
Mona vdB 4

Delnooz*, afkomstig van de lerarenopleiding, was tot voor kort lector aan Hogeschool Avans. Zijn boodschap is dat leerkrachten naar hun leerlingen moeten kijken alsof het hun eigen kinderen zijn en zich moeten afvragen wat deze kinderen nodig hebben.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Wat maakte deze methode zo bijzonder? Natuurlijk ben ik met mijn camera naar De Springplank getogen. Tijdens een gesprek met twee leerkrachten, de directeur van de school en Paul Delnooz zelf viel het woord divergerend leren wel erg vaak. Maar wat hield dat nu in de praktijk in? Zeker, directeur en leerkrachten waren enthousiast over de methode. Maar kijkend door de lens kwam ik geen uitzonderlijke situaties tegen.

Betrokken docenten, die de zelfstandigheid van de kinderen stimuleren. Kringgesprekken en spelende kinderen. Twee jongens die voor de klas een rap ten gehore brengen.
Een leraar die hen vervolgens vraagt wat ze voelen, hoe ze de rap bedacht hebben. Veel warmte, veel openheid. Maar ook, situaties die ik op veel reguliere scholen tegenkom.

Ook de directeur van De Springplank had geen sluitend antwoord op wat de methode-Delnooz nou zo uniek maakt. Zichtbaar was het in elk geval niet, voelbaar was wel de betrokkenheid van de leerkrachten. Ik bleef na afloop van het bezoek vooral achter met een vraag: zou deze methode ook toepasbaar zijn op een zwarte school in Amsterdam-West?'

Mona van den Berg werkt als freelance fotografe en heeft gepubliceerd in het Parool, Trouw, Volkskrant Magazine, Viva, J/M en Vrij Nederland. Zij fotografeert ook veel voor non-gouvermentele organisaties. Haar maatschappelijke betrokkenheid is zichtbaar in haar foto's, rauw en werkelijkheidsgetrouw. In 2011 is Van den Berg door Erwin Olaf benoemd tot Nederlands Talent. Dit jaar is ze genomineerd voor de Zilveren Camera.

* Terwijl Mona van den Berg haar fotoserie samenstelde op De Springplank in Breda raakte Delnooz in een arbeidsconflict met zijn werkgever, Hogeschool Avans. De reden is onduidelijk. Beide partijen onthouden zich van commentaar zolang de zaak onder de rechter is.

Meer foto's zijn te vinden op www.monavandenberg.nl

Click here to revoke the Cookie consent