Nieuws

Jongeren achter de lens

Tekst Kirsten de Boer
Gepubliceerd op 21-03-2019 Gewijzigd op 21-03-2019
Beeld Rick Mandoeng, Marie Claire Aling, Lotte Pranger en Kees Jeeninga
Jongeren leggen voor de Zilveren Camera Junior-fotowedstrijd uiteenlopende onderwerpen vast: van toeristisch Nederland tot psychische problematiek.

Prachtige beelden zijn het resultaat van Zilveren Camera Junior, de fotografiewedstrijd voor jongeren. Op 17 maart maakte de jury de winnaars bekend in Museum Hilversum. Alle inzendingen krijgen een plek in de expositie Zilveren Camera in het museum, de winnaars ontvangen daarnaast een trofee en een fotocamera.

De eerste prijs voor enkel beeld ging naar de vijftienjarige Marie Claire Aling uit Assen, die een oer-Hollands beeld op een moderne manier wist vast te leggen. ‘We hebben in Aalborg een uitwisseling gehad met een Deense school en zijn samen naar Amsterdam geweest via de Zaanse schans,’ licht Marie Claire toe. De jury vond haar foto extra mooi door het gebruik van meerdere lagen.

In de categorie serie won een collectie indrukwekkende beelden over psychische problemen bij jongeren. Winnares Lotte Pranger (17) uit Gorredijk maakte de foto’s met een missie: ‘Er lopen steeds meer jongeren rond met psychische problemen en ik vind het belangrijk om het bespreekbaar te maken.’

Ook Kees Jeeninga (15) sprong eruit: hij schoot een prachtige foto van klimaatspijbelaars en won daarmee de derde prijs voor enkel beeld.

Alle foto’s zijn tot 31 maart te zien in het Museum Hilversum. Ook zal de digitale expositie langs verschillende scholen in Nederland reizen.

 

De Zilveren Camera Junior is een initiatief van Stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum en is gerealiseerd in samenwerking met Profotonet, Rabobank Coöperatiefonds en Canon.

Verder lezen

1 Wereldburgerschap op de Zuidas
2 Fotodocumentaire: Een jaar lang op de Alan Turingschool

Click here to revoke the Cookie consent