Recensies

Faits divers: burgerschap

Tekst Masja Lebouille
Gepubliceerd op 23-05-2023 Gewijzigd op 04-08-2023
Beeld Pixabay, Shutterstock
Burgerschapslessen per post, scholierenverkiezingen, activiteiten via de Goedemorgen!-app en meer. Doe je voordeel met deze tips voor burgerschapsonderwijs.


Oorlog in het klaslokaal

Hoe kun je literatuur inzetten om een gevoelig thema als oorlog te bespreken? In zijn proefschrift War in the classroom geeft docent Andrew Niemeijer (Vrije Universiteit) je handvatten en laat hij zien hoe je verder kijkt dan het huidige curriculum. Poëzie, proza, films en blogs uit onder andere de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Vietnamoorlog en de Irakoorlog komen voorbij.

 


Lessen per post

Actuele burgerschapslessen in je brievenbus: met Samsam in de Klas kan het! Vijf keer per jaar ontvang je een magazine met bijpassende lessen voor groep 5 tot en met 8 over maatschappelijke thema’s zoals discriminatie, gezond leven en vrouwenkiesrecht. In het online archief vind je nog meer materiaal. Vraag voor €9,95 een proefpakket aan via www.samsam.net/voor-leerkrachten/burgerschap-met-samsam.

 

 

 


Handig vakportaal

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom burgerschap? Op www.slo.nl/vakportalen/vakportaal-burgerschap lees je alle onderwijsdoelen, wettelijke eisen en het toezicht daarop. Plus tips voor het ontwikkelen van een visie en het afstemmen van je lesaanbod!

 

 


Burgerschap in tien minuten

Structureel aandacht voor burgerschap: met de app Goedemorgen! is dat een fluitje van een cent. Dagelijks staan er drie teksten, doe-opdrachten, filmpjes en discussievragen voor je klaar, voor een leerzaam gesprek van tien minuten met je leerlingen. www.goedemorgenopschool.nl, €49,50 per docent.

 

 

 


Op naar de stembus

Op zoek naar een manier om je klas meer bij de politiek te betrekken? Dankzij de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos, ontdekken jongeren het stemproces al vroeg. Ze bemensen zelf het stembureau, tellen de stemmen en maken een proces-verbaal op. Afgelopen maart deden er 25.820 jongeren op 77 scholen mee. www.scholierenverkiezingen.nl.
 

 

Nieuwe kennisbundel

Niet opletten, slordig werken, anderen storen, steeds om hulp vragen: hoe ga je om met lastig gedrag van leerlingen? In de gratis Didactief-kennisbundel Gedrag in de school (po) krijg je praktische handvatten, gebaseerd op achttien wetenschappelijke kernartikelen.

 

 

 


Ontdekboek over diversiteit

Het boek Hé, wie ben jij? van Monique Tekstra-van Lochem laat kinderen van 4 tot 8 jaar kennismaken met diversiteit van mensen en culturen. Twintig leeftijdsgenoten met verschillende achtergronden beantwoorden negen vragen over hun leven. Op elke bladzijde zien kinderen zichzelf in een spiegel. Zo kun je ze uitnodigen ook hun eigen verhaal te vertellen! www.hewiebenjij.nl/school.

 

 


Amsterdammerschap

De gemeente Amsterdam ontwikkelde burgerschapsbeleid voor po, vo en mbo: ‘Amsterdammerschap in het onderwijs’. Je kunt als school meedoen aan allerlei projecten zoals Fawaka Wereldburgerschap, Oorlog in mijn Buurt, de Kinderraad en Kinderburgemeester. Lees meer op www.amsterdam.nl/sociaaldomein/onderwijs-leerplicht/burgerschap-klas.

 

Dit artikel verscheen in de OCW-special burgerschapsonderwijs van Didactief, mei 2023.

Verder lezen

1 Special: Burgerschapsonderwijs

Click here to revoke the Cookie consent