Recensies

D to go: Donna en Radio LEF

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 13-06-2024 Gewijzigd op 12-06-2024
Beeld Shutterstock
In deze D to go: Leer jongeren helpen met Stichting Be Aware of kijk samen naar de subtiele film Donna. Of luister eens naar Radio LEF, een diverse podcastserie.

Vluchten

Jongeren die zich eenzaam, onzeker of gestrest voelen, zoeken soms verlichting in drugs. Stichting Be Aware biedt een eenmalige training van twee uur aan waarin leraren verslaving niet alleen leren herkennen, maar ook leren welke rol zij kunnen nemen en hoe ze het gesprek kunnen aangaan. Bijvoorbeeld door casussen te bespreken met hun klas, zoals een gebruikende vriendin, indrinken of een jointje delen. De stichting biedt daarnaast een klassikale voorlichting in de mentorles aan.

Vo, via offerte.



KlimaatKennisKwartet

Met het KlimaatKennisKwartet maak je leerlingen bewust(er) van klimaatverandering. Het spel bestaat uit negen categorieën die variëren van thema’s (wat is er mis, duurzame energie, besparen) tot acties (wat kan je als school doen? Wat kunnen je leerlingen doen? En hun ouders?). Elk kaartje bevat naast een korte uitleg een leuk weetje, dat aanspoort tot een bepaalde actie: zo zuigt een zwart dak warmte op, terwijl een begroeid dak dit juist tegengaat. Speel het in groepjes en bespreek de problematiek en voorgestelde oplossingen met je leerlingen.

Po bovenbouw, vanaf € 9,50 per kwartet. Kijk op klimaatkwartet.nl

 

Powerspel

Zijn jouw leerlingen toe aan meer beweging, maar wil je niet dat dit ten koste gaat van je les? Probeer dan gratis twee weken lang tot vijf artikelen van Powerspel: van dobbelstenen met klanken of rekeninstructies tot een houten pizza met breukaanduidingen. Laat je leerlingen met rekendobbelstenen gooien en een som maken, of laat ze springen op een landkaart en zo ontdekken waar steden als Alkmaar, Veghel en Meppel liggen.

Po, twee weken gratis lenen. Kijk op powerspel.nl  voor de kosten van aankoop.


Les je dorst

We staan als Nederland bekend om hoe we met water omgaan. Wist je dat van al het water op aarde maar 2% bevroren is, en slechts 1% als regen, waterdamp of stromend onderweg is via meren en rivieren? Stel je eens voor dat die andere 97% ook in beweging komt! Op lesjedorst.nl vind je proefjes, filmpjes en opdrachten over water voor elke groep: maak bijvoorbeeld water vies en filter het met zand, of maak muziek door met een stokje op flessen met water te tikken.

Po. Bekijk gratis via lesjedorst.nl, een samenwerking van zeven drinkwaterbedrijven.

 

Radio LEF

Met ruim 30 afleveringen sinds 2020 is Radio LEF (van het Leiden Education Fieldlab) een van de grotere onderwijspodcastseries voor leraren. De onderwerpen zijn divers: van natuur in het onderwijs tot de weekendklas, en van perspectiefgericht onderwijs met hoogleraar Fred Janssen tot de nieuwe serie Zorgenderwijs, over hoe je hoogbegaafde kinderen goed begeleid.

Po-vo, gratis te luisteren via Spotify.

 

Donna

Op straat hangen, goede cijfers halen, sexten, haar moeder verzorgen, stelen… Donna heeft verschillende gezichten. Wie is ze op school, op straat, thuis? Ze verandert naargelang de verwachtingen van haar leraren, vrienden, moeder en vriendje. Wat doet dit met haar zelfbeeld, en weet ze eigenlijk wel wat ze wil? Regisseur Sonia Commandeur zet de doorsnee puber in deze Film van de Maand aan het denken: wie ben jij, wat wil jij? En wordt er wel naar jou geluisterd?

Vo. De Film van de Maand is een initiatief van het Nederlands Film Festival, Netwerk Film Educatie, SchoolTV en NPO Start. Bekijk de gratis film en het lesmateriaal.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, mei/juni 2024.

Verder lezen

1 S10, borstelrobots en de Motivatie-motor
2 D to go: Keti Koti, MapMaker en het Mauritshuis

Click here to revoke the Cookie consent