Recensies

D to go: Keti Koti, MapMaker en het Mauritshuis

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 29-02-2024 Gewijzigd op 23-02-2024
Beeld Shutterstock
In deze D to go: gedetailleerde kaarten gebruiken in je les, Keti Koti als mystery trail, zelfportret in het museum en meer.

Keti Koti

Keti Koti (afschaffing van de slavernij) vieren en herdenken op school: willen jullie dit ook wel, maar weten jullie nog niet hoe je dit slim aanpakt? Bekijk dan eens deze mystery trail, ontwikkeld door Verus. In zes video’s vertellen zes personages vanuit hun eigen perspectief over de verdwijning van Aafje. Laat je leerlingen zich inleven en nadenken over wat er met haar is gebeurd. In de uitgebreide handreiking staan vragen en achtergrondinformatie om ze verder aan het denken te zetten.

Po bovenbouw, vo en mbo. Gratis.



Op de kaart

MapMaker 4.0 van National Geographic biedt een zeer brede selectie aan kaarten van de hele wereld; zo zijn bijvoorbeeld migratiepatronen van dieren en, jawel, mensen te zien. Je kunt selecteren op zwarte beren rond Lake Tahoe maar ook op luchtvervuiling of grote steden. Zo biedt MapMaker je een digitale tekentafel voor een origineel lesontwerp. Naast de kaarten biedt National Geographic ook ruim twintig Engelstalige lessen aan over Amerikaanse geografie.

Po-mbo, gratis.



De kracht van onderwijs

Rob Neutelings van Curio heeft in de podcast ‘De kracht van onderwijs’ vaak prominente gasten aan tafel, zoals inspecteur-generaal Alida Oppers, hoogleraar Inge de Wolf, en de huidige nummer twee van GroenLinks-PvdA Esmah Lahlah, ten tijde van het gesprek nog wethouder in Tilburg. Lahlah vertelt hoe onderwijs armoede kan tegengaan en bestaanszekerheid kan verbeteren, en gaat in op de gelijke financiering van openbaar en bijzonder onderwijs.

Po-mbo. Luister gratis.



Plastic

Plastic rietjes, bekers, bakjes… ze zorgen voor nogal wat vervuiling. Hoe zit dat en wat doen we er in Europa aan? Met de lesmodules van Verpact (voorheen Stichting Nederland Schoon) verken je het onderwerp in de klas. Ze zijn op leeftijdscategorie geordend en bevatten afbeeldingen, werkbladen en quizzen, met vragen als ‘wanneer en waar werd afval voor het eerst gescheiden?’.

Po-vo, gratis via aandeslagmetafval.nl.

 


Maurits Muis

In het Mauritshuis in Den Haag leren kinderen van elke leeftijdsgroep kunst waarderen. Sterker nog: elk leerjaar heeft zijn eigen keuzeprogramma (po-mbo). Zo krijgt groep 1/2 begeleiding van Maurits Muis, maakt de vo onderbouw een zelfportret, en verdiepen de examenklassen zich in de burgerlijke- of hofcultuur uit de zeventiende eeuw. Sinds kort met gratis audiotour en doeboek voor 7+ door Jill Schirnhofer, en kijk- en tekenopdrachten.

Po-mbo, ca. € 90. Kijk op mauritshuis.nl/scholen. Beeld: Mauritshuis.

 



Democratie

Hoe wordt een democratie een dictatuur, en hoe houd je dat tegen? De animatievideo Democratie is van jou van de Anne Frank Stichting legt in vier minuten beknopt en helder uit wat een democratische samenleving is, waarom deze waardevol is en hoe je die verdedigt tegen ondermijning. Handig bij maatschappijleer en burgerschapsonderwijs.

Vo-mbo. Bekijk de gratis video en het bijbehorende lesmateriaal. Beeld: Anne Frank Stichting.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, maart 2024.

Verder lezen

1 Team in beeld: Waldorf aan de Werf in Amsterdam
2 S10, borstelrobots en de Motivatie-motor

Click here to revoke the Cookie consent