Winterschool

Tekst Kitty Beem
Gepubliceerd op 19-12-2014
Kitty Beem - Zelf ontdekken, leren hoeft niet alleen op school.

Het schooljaar 2014/2015 is alweer behoorlijk op streek. Er wordt hard geleerd. De 171.000 leerkrachten in Nederland hebben er massaal de handen vol aan om hun professionele taak te vervullen: een jaar lang verantwoordelijk voor het leerproces van de 23,3 (gemiddeld in 2013) leerlingen in hun klas. Door de opmars van de differentiatie in de lessen en individuele begeleiding wordt deze taak steeds ingewikkelder.

Hoewel ik zeker voorstander ben van differentiatie en de mogelijkheden om elk individu optimaal begeleiden, vind ik 23.3 leerlingen persoonlijk begeleiden toch wel een hele prestatie. Gelukkig hoeven leerkrachten het tegenwoordig niet meer helemaal alleen te doen. Ik zou jullie graag meenemen langs de mogelijkheden van buitenschoolse programma's die meebouwen aan de unieke talenten en behoeftes van leerlingen.

Afgelopen zomer heb ik meegewerkt aan een innoverend concept, Summerschool Junior. De organisatie die sinds 3 jaar bestaat is er op gericht kinderen ook in de zomervakantie uit te dagen. Aan de hand van programma's die georganiseerd worden door de faculteiten aan de Universiteit Utrecht, leren kinderen op jonge leeftijd hoe leuk wetenschap kan zijn.

Kinderen in de leeftijd van tot 7 tot 14 jaar ontdekken de wereld van de proefjes, experimenten, onderzoekscycli en hypotheses. Aan het einde van de week zijn ze echte wetenschappers geworden. Dat klinkt misschien als nóg een week school, maar door de speelse opzet was dit absoluut niet hoe de kinderen het ervoeren.

Uit enquêtes bleek dat kinderen Summerschool veel leuker vonden dan school (8.8 op schaal van 10). Daarnaast gaven de leerlingen aan beter te weten hoe ze onderzoek moesten doen (9.6 op schaal van 10) en bleek dat veel kinderen van wetenschap hun hobby wilden maken. Door een uitdagende en interactieve leeromgeving te bieden, werden deze leerlingen gemotiveerd om actief mee te doen en deden ze onbewust veel kennis en inspiratie op.

Aan de reacties van de kinderen was af te lezen dat ze dit wel vaker zouden willen doen. Helaas bestaat de Summerschool alleen nog in de zomervakantie. Voor de komende kerstvakantie wil ik jullie daarom graag wijzen op de "Speeldernis" in Rotterdam. Met hun slogan "leren door te doen" organiseren zij programma's waarbij kinderen op een ontdekkende en creatieve manier leren in een natuurspeeltuin. Er komt geen rubbertegel aan te pas en de kinderen bepalen zelf hoe ze de mogelijkheden in de omgeving gebruiken.

Door de sterk ontdekkende karakters van beide programma's bieden deze uitdaging en motivatie aan alle soorten leerlingen. Zeker leuk om eens naar te kijken als je leerlingen net dat beetje anders wilt bieden! Fijne vakantie!

Summerschool Junior

Tekst Kitty Beem, studente aan de academische pabo Utrecht.
Gepubliceerd op 19 december 2014.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent