Vragen bij de prijs van schoolboeken

Tekst Michel Pijpers
Gepubliceerd op 23-01-2017
Michel Pijpers - Een maand of acht geleden werd ik gebeld door een medewerkster van Van Dijk, een boekhandel die voor half Nederland (Iddink doet de andere helft) schoolboeken levert. Guido de Brès in Arnhem was enthousiast over BruutTAAL en Henk ter Haar en Bert Mollema wilden de methode netjes via Van Dijk aanschaffen; Van Dijk en Iddink sluiten contracten af waarin zij scholen verplichten alle leermiddelen via hen bestellen.

Michel Pijpers over de inkoop van schoolboekenNa wat informatie uitgewisseld te hebben stelde ik de vraag wat de service, BruutTAAL ontsluiten via een centrale login, zou kosten. Mevrouw dacht aan een vergoeding van rond de 15%.

“Dat is dan 70 cent per leerling,” rekende ik vlug uit.

“O, normaal rekenen we toch op zo’n 5 euro per leerling per boek. Wat kost BruutTAAL dan?”

“Vier euro vijftig, inclusief 21% btw.”

Mevrouw dacht prima mee en ging ermee akkoord dat BruutTAAL buiten hen om aangeschaft werd, ondanks de overeenkomst.

 

Dat een boekhandel geld verdient met de verkoop van boeken is niet raar, maar nu lijkt die boekhandel een complicerende factor in de autonomie van scholen en leraren te worden. Een ander voorbeeld:

In 2003 schreef ik een ckv-methode. We (uitgever LAMBO en ik) deden we ons best om een lichtgewicht, goedkoop boek te maken. We hadden beiden schoolgaande kinderen, betaalden ons scheel aan boeken (toen nog rekening ouders) en waren bezorgd voor de ruggetjes. Uiteindelijk ging DeMap/Kunststof in de winkel € 10,50 kosten.

Je snapt mijn verbazing dat dit boek voor € 12,50 op de boekenlijst van mijn leerlingen stond. Ik nam contact op met de uitgever en die wist te melden dat Iddink extra marge nam en daarnaast ook nog een fikse korting op de inkoopprijs bedong.

Als je dan bedenkt dat Iddink als ‘huurprijs’ 35% van de nieuwwaarde rekent en secties verplicht om minstens vier jaar met een methode te doen en dat je ook nu in het pakket van je kinderen nog boeken uit 2005 tegenkomt, dan snap je dat het verdienmodel van deze boekhandel briljant is. O ja: vergeet niet dat in iedere boekenprijs al zo’n 40% marge voor de boekhandel is opgenomen.

Ik snap het niet helemaal:

  • Die Europese aanbesteding zou zorgen voor meer concurrentie. Hoe kunnen twee boekhandelaren nagenoeg de complete Nederlandse markt in handen hebben?

  • De vaste boekenprijs zorgt ervoor dat prijsconcurrentie met korting niet mogelijk is. Mag je de prijs van boeken als boekhandel wel eigenhandig verhogen?

  • Waarom mogen Iddink en Van Dijk scholen verplichten alle leermiddelen bij hen af te nemen?

  • Weet onze minister dat ze voor iedere centrale login extra betaalt aan Iddink en Van Dijk?

  • Is het wenselijk dat Iddink en Schoolmaster dezelfde baas hebben? Wat gaat die verstrengeling van elo, administratie en leermiddelentoegang betekenen in de toekomst?

Iemand anders wel?

Wat zou het mooi zijn als hieronder reacties komen die mijn verhaal helemaal onderuit halen.

Laat maar komen.

Deze blog verscheen eerder op deleraar.nl 

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent