Mijn les Burgerschap gaat over verslaving. Welke soorten zijn er? Hoe ontstaat een verslaving? Wat zijn de kenmerken? Wanneer wordt het een probleem? Wanneer zoek je hulp, voor jezelf of voor een ander?
We verdiepen ons echt in dit onderwerp. Wat denkt 2MBO-A goed mee, de klas staat aan. Jij probeert ook mee te doen, maar bij de vraag ‘Kijk eens op je telefoon naar de gemiddelde schermtijd’ zie ik een waas over je gezicht gaan. Een klein vingertje, niet zichtbaar voor de rest van de klas, gaat omhoog bij 10+ uur per dag op de telefoon. Je zegt verder niets. De discussie gaat door in de klas, zonder oordelen naar elkaar, respectvol.
Drugs, alcohol, gokken, neusspray, slaappillen, roken, vapen, gamen, seks, porno kijken, adrenalinekicks, energydrank, koffie, suiker, shoppen, botox. Er komen allerlei soorten verslavingen voorbij in de les. En ik zie jou denken, wat gaat er veel door jouw hoofd... Je herkent jezelf in wat er boven tafel komt.
Dan laat ik de klas het filmpje van Isa zien, Isa die veel te jong gegaan is. Een watervergiftiging na XTC gebruik. Ze was niet verslaafd, maar ze maakte wel een keuze met enorme gevolgen. Voor haarzelf, voor haar ouders, haar familie, haar vrienden en klasgenoten. Het is een filmpje van 2:40 minuten dat enorm binnenkomt. Jouw keuzes zijn vergelijkbaar. Jij zou Isa kunnen zijn. De rest van de les gaat grotendeels aan je voorbij, zo ben je in gedachten.
We sluiten samen af en de klas verspreidt zich door de school om te relaxen in de pauze. Jij blijft hangen, samen met een klasgenoot. Opeens stel je je open op, je emoties zitten hoog. Je praat. En praat. En praat. Ik vraag of je hulp wilt? ‘We kunnen samen naar het begeleidingsteam in de school?’ Je accepteert en loopt samen met je klasgenoot achter mij aan. Het begeleidingsteam maakt de agenda’s meteen leeg. Onze schoolmaatschappelijk werkster gaat direct met je in gesprek, terwijl ik jouw LOB’er op de hoogte stel van de situatie. Nog vanmiddag word je aangemeld bij Verslavingszorg. Je wordt geholpen.
Martine Balk is MBO docent in het oosten van het land. Zij geeft Nederlands, rekenen, burgerschap, en loopbaanoriëntatie en ze is mentor.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven