Plat als een iPad

Tekst Gerard van der Heijden
Gepubliceerd op 19-08-2013
Gerard van der Heijden - Toen Columbus in 1492 in opdracht van de Spaanse koning via het westen richting Indië vertrok, gingen de meeste geleerden er nog van uit dat de wereld plat was.

Gesterkt door de opvatting van Pythagoras (die van de stelling), die in de 6de eeuw voor Christus al beweerde dat de aarde rond is en de bevestiging in de 15de eeuw door Copernicus, waagde hij de gok en bewees daarmee dat de aarde inderdaad rond is.

Nu ruim 500 jaar later is de wereld weer plat. Zo plat als een iPad, tenminste als het aan Maurice de Hond en zijn metgezellen ligt. Maurice wil namelijk een aantal Steve Jobs-scholen oprichten. De Hond heeft samen met enkele initiatiefnemers het plan opgevat een ander onderwijsconcept op de markt te brengen: 04NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd). Het huidige onderwijs is conservatief en traditioneel en het lukt onderwijsmensen niet een inhaalslag te maken in deze steeds sneller veranderende wereld. Maurice denkt dat hem dat wel gaat lukken. Nu is voorspellen niet zijn sterkste kant, maar hij heeft onze interesse gewekt. Het wondermiddel van de Steve Jobs-school wordt de iPad. Onder het mom van an Apple a day kunnen de kinderen met dit platte gadget de hele wereld ontdekken en zijn boeken en leerkracht van ondergeschikt belang. Zelfs kleuters krijgen een iPad in de hand gedrukt en door gebruik te maken van de verschillende educatieve apps worden ze voorbereid op de maatschappij van de toekomst.

'Juf, mag ik in de zandbak spelen?' 'Ja, hoor. Open de zandbak-app maar. Rechts zie je de tools, zoals de schepjes en de taartvormpjes. Leef je maar lekker uit. Mama zal wel blij zijn, je wordt er niet vies van'.

En zo is er een klei-app, een verf-app en wordt de kinderboerderij bezocht op de kinderboerderij-app. Al aaiend over de iPad komen de kleutertjes in contact met de dieren. En zo zijn er nog 600 onderwijsapps die kinderen voorbereiden op de Nieuwe Tijd.

Gerard van der Heijden is leraar op rkbs Jan Bluyssen in Uden.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent