Politici

Tekst Bas Huijbers
Gepubliceerd op 04-09-2012
Bas Huijbers - De media worden momenteel beheerst door de verkiezingen.

Als geëngageerd docent probeer ik de verkiezingen dan ook te volgen en me niet te veel te laten leiden door de waan van de dag. Toch namen mijn gedachten tijdens een verkiezingsdebat de vrije loop: stel dat je je voor de klas zou gedragen als een politicus tijdens een verkiezingsdebat?

Denk daar even over na.

Het begint al met je kleding en je uiterlijk. Je hebt een niks zeggend pak aan met als enige variatie de kleur van je das; je bent altijd geschoren en hebt hoe dan ook geen snor en/of geen baard. Je bent naar alle waarschijnlijkheid man. Je loopt de hele tijd voor de klas nonchalant heen en weer. Je hebt vast een goed inhoudelijk verhaal, maar je vertelt dat in oneliners ondersteund met getallen en in Henk-en-Ingrid-taal.

Wat je belooft aan de leerlingen hoef je niet waar te maken, want over een paar weken - als de verkiezingen zijn geweest - is alles weer anders tijdens de onderhandelingen over de regering. De leerlingen weten ook dat het allemaal niet precies klopt wat je ze vertelt. Als een leerling je wat vraagt, hoef je geen antwoord te geven, of je geeft antwoord op een vraag die niet is gesteld. Als een leerling aan het woord is, mag je daar gewoon doorheen gaan praten en je eigen verhaal vertellen. En het mooiste nog: je hebt op alle vragen altijd een antwoord.

Mmmm, wellicht heb ik bijna altijd op alle vragen een antwoord. Als docent ben ik geen politicus en als politicus geen docent. Toch spelen we beiden een publieke rol, waarbij ik hoop dat we worden afgerekend op de inhoud en op onze daden en niet op hoe goed we onze rol spelen.

Bas Huijbers is docent maatschappijleer op het IJburg College in Amsterdam.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent