A slight American touch

Tekst Annemarie Kaptein
Gepubliceerd op 05-10-2012
Annemarie Kaptein - Abstracte kennis vertalen naar werkbare aanpakken in de klas. Wat kan Laurie Kagan dat goed! 

Ik ben er trots op dat ze er in heeft toegestemd de key note uit te spreken tijdens onze Onderwijssummit op 13 november. Tuurlijk, a slight American touch kun je haar niet ontzeggen, maar wat een energie…. Laurie weet leerkrachten als geen ander te motiveren. Ze is energiek, zelfverzekerd en weet haar enthousiasme over te brengen op haar publiek. En het is echt niet alleen marketing; ze vindt het zelf belangrijk dat kinderen het beste onderwijs krijgen dat er is, dat merk je uit al haar verhalen. Haar presentaties zijn een echte belevenis. Ik ben benieuwd.

Onze voorbereidingen voor de Onderwijssummit zijn in volle gang. Het is altijd weer veel werk zo’n evenement. Gelukkig zijn scholen, begeleidingsdiensten en onderzoekers heel gemotiveerd. We hebben ons door een enorme berg programmavoorstellen heen gewerkt en samen met de programmaraad de meest innovatieve onderwerpen geselecteerd. Ik denk dat er een aantrekkelijk programma staat. Ik ben er ook best trots op dat we Yeap Ban Har gestrikt hebben: de man achter het succesvolle Singapore-rekenen.

Tuurlijk, iedereen moppert altijd dat de versnippering in onderwijsland zo groot is. Er wordt zoveel onderzocht, bedacht, gecreëerd, geïmplementeerd en ontwikkeld…. Maar wat is de gebruikswaarde ervan voor de praktijk? Het nationaal regieorgaan voor onderwijsonderzoek moet verbetering in die situatie brengen. Maar dat laat allemaal nog even op zich wachten. Ik ben er zeker van dat wij op de Onderwijssummit alvast een voorschot nemen.

In die prachtige oude melkfabriek gaan we onderzoekers en onderwijsprofessionals die actief zijn binnen het primair onderwijs samen brengen. Elkaar ontmoeten en inspireren, wetenschappelijke kennis en visies delen. En samen plannen maken om ze in praktijk te brengen.

Didactief heeft een bokaal uitgeloofd voor de beste combinatie van gedegen onderzoek en bewezen praktijk. En geloof me of niet: ook ik weet nog niet wie de winnaar wordt. Het plenaire programma is rond. Alleen nog afstemmen over de key notes van Laurie Kagan en Yeap Ban Har én … nee, dat houd ik nog even voor me. Let maar op: we gaan u verrassen op 13 november!

Annemarie Kaptein is directeur van EDventure, de vereniging van onderwijsadviesbureaus.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent