De allerbeste leraren

Tekst Jessie van den Broek
Gepubliceerd op 03-10-2011
Jessie van den Broek - Er hangt een uitgelaten stemming in het Hilversumse Mediapark. Busladingen vol leerlingen komen aan, bewapend met spandoeken en ingestudeerde yells, klaar om hun favoriete leraar te steunen. Vandaag worden de Leraren van het Jaar gekozen, en dat is niet niks. Uit 1400 aanmeldingen vanuit het hele land is een handvol finalisten geselecteerd.

In een afgeladen TV-studio praat Peter Heerschop, die zelf jarenlang gymleraar is geweest, het programma soepel aan elkaar. Met korte filmpjes worden de genomineerden gepresenteerd. Wat opvalt is dat alle finalisten dezelfde mix van eigenschappen lijken te hebben: betrokkenheid, bevlogenheid en humor. En – heel belangrijk – zelfreflectie. Zoals een van hen het treffend samenvat: ‘Als docent moet je in de spiegel kunnen kijken en je afvragen of je van jezelf les zou willen hebben.’

Ook politiek Den Haag is vertegenwoordigd. Marja van Bijsterveldt en Halbe Zijlstra geven toespraken waarin ze benadrukken hoe waardevol goede leraren zijn voor de samenleving. Vooral de minister wordt tijdens haar betoog meer dan eens onderbroken door strijdliederen van kinderen die hun eigen leerkracht aanmoedigen. Ze wacht geduldig. ‘O, er komt nog een lied. Hartstikke goed.’

Toch draait het vandaag niet alleen om de Leraren van het Jaar. Hetzelfde podium waarop de winnaars mogen schitteren, wordt gebruikt voor de lancering van de pas opgerichte Onderwijscoöperatie, het dopen van een speciaal gekweekte ‘Toptalent-tulp’, en de presentatie van de nieuwe CD van Ad Verbrugge, die behalve voorzitter van Beter Onderwijs Nederland ook nog muzikant blijkt te zijn. Vanaf vandaag te downloaden.

Maar laten we daar niet te veel over uitweiden. De jury heeft haar keus gemaakt: de beste leraren van 2011 zijn Martin Bootsma (basisonderwijs), Ilse Gabriëls (voortgezet onderwijs) en Susanne Winnubst (MBO). Stuk voor stuk bevlogen, deskundige docenten, met zowel passie voor het vak als hart voor hun leerlingen. Kortom: topleraren. Daar zouden we allemaal wel les van willen hebben.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent