Bijna zomer

Tekst Karin Westerbeek
Gepubliceerd op 16-06-2023
Mondelingen, presentaties, twee hoofdstukken uit het boek: Karin Westerbeek plant de periode tot de zomervakantie lekker vol. Moet lukken, toch, in vijf weken. Of toch niet?

Nog vijf weken voor het zomervakantie is. Dat is voor elke klas nog vijftien lessen. Daar kunnen we nog heel wat in doen. Mondelingen voor 4 vwo, waarbij ze in kleine groepjes praten over de boeken die ze gelezen hebben: kost ongeveer vier lesuren. Drogredenen ga ik ook nog behandelen. Daar heb ik veel leuk materiaal bij: filmpjes van recente politieke congressen. 2 havo krijgt nog een les waarin ik hun eigen filmpjes over het boek Stiefkind laat zien. Met popcorn, uiteraard – want qua catering heb ik een naam hoog te houden. En we hebben nog twee hoofdstukken uit het boek te gaan. De allerlaatste les nemen we afscheid en wil ik elke leerling een boek geven, als start van hun literatuurcollectie. Zo’n boek met een opdracht voorin, dat je nooit naar de kringloop durft te brengen.

Ik zoek de jaarplanning van de school erbij. Stik, de laatste week is alleen maar om boeken in te leveren en zo. Twaalf lessen per klas dus nog maar.

Oh, ook de voorlaatste week zijn er geen lessen meer. Dan vergaderen we, en haalt een enkele leerling nog een toets in. Dat brengt het aantal lessen terug tot negen.

Wat? De week voor de voorlaatste week is het toetsweek. Geen lessen; alleen toetsen en nakijken. Nog maar zes lessen dus. Waarvan ook nog een toets. Help. Dat wordt racen. Ik voel stress.

4 vwo wil altijd graag weten waar ze aan toe zijn. Dus presenteer ik een heel vol schema. Dit moet nog, en dat nog, en dan zouden we ook nog dat, maar dan moeten jullie thuis wel écht ook zus, want dan doen we nog een kwartiertje zo… En létten jullie er allemaal op dat je dus je leesdossier compleet moet inleveren, óók op papier, en vergeet niet om ook te kijken of je wel al je toetsen gemaakt hebt, en… Ze horen de gejaagdheid in mijn stem.

‘Mevrouw, no stress’.

‘We kunnen misschien gewoon de laatste boekopdracht skippen?’

‘Nee! Echt niet! Dan heb ik het voor niks zitten lezen.’

Een boek voor niks lezen? Nee, dat bestaat niet. Daar moet ik wel op reageren. Dus praten we over het belang van het lezen van literatuur. Waarom het anders is dan een film kijken. En hoe leuk het ook is. En waaróm mensen eigenlijk een boek schrijven. Of je dan perse een slechte jeugd gehad moet hebben.

Kostte wel een lesuurtje. Nou ja, tijd zat.

Verder lezen

1 Werkwoordspelling
2 Né-der-lands
3 Palapessy
4 Bonus

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent