Anticonceptie en uitzendbureaus

Tekst Eline Geus
Gepubliceerd op 12-11-2018
Al vanaf de herfstvakantie zitten de kleuters van mijn collega op maandag en dinsdag zonder meester of juf. Wie gaat er dan ook in deze tijd van lerarentekort met zwangerschapsverlof, zou je kunnen denken?! Maar niemand zet natuurlijk zijn leven on hold omdat z’n klas dan alleen achterblijft. Zal de overheid ons na de gratis griepprik ook gratis anticonceptie aanbieden?

Vorige week ving onze directrice de klas op (en ging dus niet voor zevenen naar huis) en nam ik de kleuters een middagje bij mij in de klas. Voor aanstaande maandag is er zowaar een invaller gevonden, ik wist eerlijk gezegd niet dat die er nog waren. Dinsdag komen ze bij mij in de klas. Gezellig, dat maakt 33 kleuters. Hopelijk geen broekpoeper erbij deze keer, dan komt het wel goed. Een volle klas is dat wel, vooral als je een kring probeert te maken. Ook lekker lawaaiig.

En dan heb ik nog geluk dat we (nu nog) twee kleine klassen hebben die optellen tot ‘slechts’ 33. Binnen een paar weken groeien beide klassen weer met instromers. Ik ga heel hard duimen dat er toch nog een leerkracht uit de lucht komt vallen die deze klas schatjes kan lesgeven. Maar wat doe je als je enige optie een onbevoegde leerkracht uit het vo is of iemand die je eigenlijk niet ziet zitten? Of als je enige optie een leerkracht via een van die geldzuigende uitzendbureaus is? Kun je je een nee permitteren?

Die bureaus zou ik het liefst negeren en zo hun macht verkleinen, maar is dat een optie als het betekent dat er niemand is voor de klas? Helaas zit nu ook een van onze groepen 6 zonder leerkracht. Voor elke dag van de week zoeken we een oplossing en schuiven mijn collega’s en de kinderen heen en weer: een dag extra werken, de klas opvangen tijdens je eigen gymtijd en de klas verdelen. Iedereen doet wat hij of zij kan, maar het moet anders. We hebben bovendien al twee en bijna drie zij-instromers op school werken, dus die oplossing is uitgebuit. Wat blijft er nog over? Wie helpt ons deze keer uit de nood?

Eline is leraar in groep 1/2 op een basisschool in de Randstad. Lees hier meer columns van Juf Eline.

Verder lezen

1 Smeren maar!
2 Bouten en baco’s
3 Smakelijk

Een ogenblik geduld...

Juf Eline

 Eline is leraar in groep 1/2 op een basisschool in de Randstad. Ze heeft de academische pabo afgerond en een master onderwijskunde op zak.

Gerelateerde artikelen
Blog

Smeren maar!

12-06-2018
Efficiënt zonnebrandcrème smeren is een hele klus met de kleuters.

Blog

Bouten en baco’s

09-04-2018
‘Juf, wat is dat?

Blog

Smakelijk

04-05-2018
‘Poezen hebben geen douche nodig, zij wassen zich met hun poot.

Click here to revoke the Cookie consent