Nieuws

Winnaars Document Nederland Junior

Tekst Hannah Wolff
Gepubliceerd op 22-10-2019 Gewijzigd op 22-10-2019
Beeld Minus Huynh/Rijksmuseum/Eva van der Hoek/Tess Vlaar
Eva van der Hoek (18) en Tess Vlaar (17) hebben de jaarlijkse fotografiewedstrijd van het Rijksmuseum gewonnen. Bekijk hier een preview van hun foto’s.

Het Rijksmuseum organiseert jaarlijks Document Nederland Junior, de fotowedstrijd voor middelbare scholieren en mbo-studenten. Het thema was ON/OFF: in de huidige consumptiemaatschappij staan we altijd ON, in de greep van onze mobiele telefoons. We zijn voortdurend actief, bereikbaar en alert, bewust van de camera, je zelfbeeld. Even groot is het verlangen naar OFF-momenten, en dus gaan mensen op zoek naar plekken waar ze even uit staan.

De 18-jarige Eva van der Hoek uit Deventer won in de categorie Voortgezet Onderwijs. Van der Hoek studeert aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, richting Grafisch Vormgeving. Op het moment van inzenden zat ze in de VWO-examenklas van Vrijeschool Zutphen. Ze koos bewust voor een analoge camera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Niet Eva, wel twee van haar prijswinnende foto’s.)

 

De 17-jarige Tess Vlaar uit het Noord-Hollandse De Goorn was de beste bij de mbo-studenten. Vlaar studeert aan het Mediacollege Amsterdam, richting Ruimtelijk Vormgeving. Ze fotografeerde mensen met een beroep dat 24 uur per dag doorgaat: politieagenten, brandweermannen, bakkers, ziekenhuismedewerkers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze en meer foto’s zijn te zien in de Teekenschool van het Rijksmuseum van 3 oktober 2019 t/m februari 2020. De toegang tot de Teekenschool is gratis. De wedstrijd loopt gelijktijdig met het project Document Nederland. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar aan een Nederlandse fotograaf om een actueel thema in beeld te brengen. Dit jaar was de eer aan Martijn van de Griendt, die tevens in de jury zat van de jongereneditie.

 

Verder lezen

1 Fotoserie Martijn van de Griendt
2 Fotodocumentaire: Een jaar lang op de Alan Turingschool

Click here to revoke the Cookie consent