Onderzoek

Voorbeeldig diversiteitsbeleid van OMO

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 01-06-2015 Gewijzigd op 21-10-2016
Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs mag de bloemetjes buiten zetten vanwege haar vooruitstrevende m/v-diversiteitsbeleid. De Stichting Talent naar de Top noemde de organisatie een "aansprekend voorbeeld" voor andere organisaties. Bij OMO is het aantal vrouwen in topposities namelijk uitzonderlijk hoog. Eén op de drie schoolleiders is vrouw.

OMO streeft bij het aannamebeleid bewust diversiteit na. Er worden zelfs streefcijfers bijgehouden. 'Diversiteit gaat overigens niet alleen over mannen en vrouwen maar bijvoorbeeld ook over jong en oud, mate van inzetbaarheid, etniciteit en geaardheid. Ons diversiteitsbeleid richt zich dan ook op de diversiteit in de volle breedte,' vertelt OMO-bestuursvoorzitter Eugène Bernard. Hij merkt dat diversiteit leidt tot een betere mengeling van persoonlijke talenten in de top, wat ervoor zorgt dat collega's elkaar aanvullen. Bovendien zijn er positieve effecten op de voorbeeldfunctie die scholen hebben. 'Het is lastig te onderbouwen, maar deze diversiteit in rolmodellen heeft naar verwachting een positieve impact op onze leerlingen en op de keuzes die zij maken.' Ook in nieuwsbrieven, op de website en in het jaarverslag schenkt de vereniging bewust aandacht aan het thema diversiteit.
In 2012 heeft OMO 'Charter talent naar de top' ondertekend. Dit is een overeenkomst waarin afspraken worden gemaakt over het diversiteitsbeleid en waarbij de Stichting Talent naar de Top de jaarlijkse vorderingen van de organisaties volgt op het gebied van m/v-diversiteit. Sinds de ondertekening is het aantal vrouwelijke leiders bij OMO gestegen van 18% naar 34%.

Meer informatie is te vinden op: www.talentnaardetop.nl

Click here to revoke the Cookie consent