Recensies

Unterricht over de grens

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 25-10-2023 Gewijzigd op 25-10-2023
Ben jij ook zo benieuwd hoe het onderwijs eruitziet bij de buren? En lees je Duits? Dan is deze bundel Unterricht besser machen echt iets voor jou! Bijna 100 pagina’s inspiratie uit het oosten.

De 15 genomineerden voor de jaarlijkse Duitse Schoolprijs worden in Unterricht besser machen uitgebreid in de etalage gezet. Mittelschule Erlangen Eichendorffschule in Beieren ging er dit jaar met de hoofdprijs (100.000 euro) vandoor. Het is een relatief kleine school met 400 jongeren in leeftijd variërend van 11 tot 17 jaar, van wie velen met een migratieachtergrond. Mede vanwege de uitdagende populatie nam het team onderwijs en organisatie de afgelopen jaren behoorlijk op de schop. En dat in een traditionele omgeving. In geschreven tekst en in een korte maar krachtige infographic (zie hieronder) wordt in beeld gebracht hoe dat eruitziet op de Eichendorffschule.

Maar er is meer. Neem bijvoorbeeld de ITECH in Hamburg die overging van traditioneel vakonderwijs naar gepersonaliseerd leren. Of basisschool Op de Host in Brandenburg waar ze het jaarklassensysteem een beetje loslieten; dat bevalt goed.  De combi met infographics maakt de bundel ook voor wie niet dagelijks Duits leest goed verteerbaar.

Is je nieuwsgierigheid getriggerd? Download de bundel hier.

Click here to revoke the Cookie consent