Interview

In de biotoop van Tineke Meens

Tekst Maite de Jong
Gepubliceerd op 15-06-2015 Gewijzigd op 13-10-2016
Basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg is dit jaar opnieuw tweede geworden bij de verkiezing van de 'sportiefste basisschool van Nederland' . Dat is grotendeels te danken aan gymjuf Tineke Meens.

Bij aankomst op het schoolplein passeer ik een basketbalveld, een atletiekdeel, klimrekken en ik zie de leerlingen driftig rondjes fietsen. Stralend tref ik Tineke Meens (28) aan in de ruime gymzaal naast het schoolgebouw, waar ze aan het eind van de les haar sportschoenen vervangt door gympen. Ze oogt jong, maar wat ze vooral uitstraalt is enthousiasme. Haar missie is al na een kort gesprek helder: bijdragen aan gezondere levensstijl voor jong en oud.

Leerlingen op De Vijf Hoeven krijgen elke schooldag een halfuur gymles. Een idee van Juf Tineke en de voormalig directeur van de school, die zelf gymdocent is geweest. De Vijf Hoeven zet extra gymlessen in om problemen zoals bijvoorbeeld overgewicht te voorkomen en concentratie te bevorderen. Juf Tineke is het er helemaal mee eens: 'Het gaat niet alleen om bewegen,' legt ze uit, 'ook de psychische gezondheid telt. Door te bewegen zitten kinderen beter in hun vel. Als een gymles goed in elkaar zit, draagt gym bij aan het zelfvertrouwen. Ik zou kinderen bijvoorbeeld nooit zelf groepjes laten kiezen. Het is de bedoeling dat iedereen lekker beweegt en zich op zijn eigen niveau ontwikkelt, zonder dat iemand zich beoordeeld voelt.' De groepsleerkrachten merken dat kinderen die elke dag bewegen zich beter kunnen concentreren. Leerlingen die extra zorg nodig hebben, zijn daar bij gebaat.

Juf Tineke kent alle kinderen op school. Werken met kinderen vindt ze het mooiste wat er is. 'Wat ik zo mooi vind, is dat kinderen zo intens en oprecht kunnen genieten van een goed verzorgde gymles. Er is niets mooiers dan samen plezier hebben en de kinderen zien groeien in hun ontwikkeling. Ik maak elke dag wel iets bijzonders mee. Ik vind het prachtig als een kind een talent heeft voor een sport en dat ouders en kinderen je in vertrouwen nemen.'

Dat De Vijf Hoeven in een achterstandswijk ligt, motiveert Tineke om iets extra's voor de leerlingen te doen. 'Het is voor deze kinderen niet altijd vanzelfsprekend dat primaire levensbehoeften worden vervuld. Juist voor deze doelgroep is gymles zo goed. Er zijn geen lastige kinderen,' merkt ze op. 'Als je duidelijk bent en echt contact maakt, dan luisteren kinderen naar je. Soms gaat het een dag wat minder goed. Daar zit meestal iets achter. Streng of boos zijn is niet nodig. De kinderen vinden mij een lieve juf.'

Behalve gymjuf is Tineke Meens ook het brein achter de Juftineke-stripfiguur, die via diverse sociale media tips geeft over bewegen en gezond leven. Dit leverde haar zelfs een prijs op: de stimuleringsprijs waarbij ze werd uitgeroepen tot de beste Buurtsportcoach en Combinatiefunctionaris van Nederland. De prijs is een initiatief van Stichting Sport en Bewegen in de buurt.

'Het is leuk om positieve berichten met elkaar te delen, zoals foto's van sportdagen. Sommige berichten hebben informatieve waarde. Zo zijn er kinderen die denken dat appeltaart gezond is omdat er appel op zit. Dan leg ik uit dat taart sowieso ongezond is. Door op deze manier te communiceren voelen mensen zich niet gedwongen, maar kunnen ze er eens over nadenken.'

Als vakleerkracht bewegen is Tineke ook een zogenoemde combinatiefunctionaris. Vanuit school legt ze een verbinding met sportaanbieders in Tilburg. "Als ik zie dat een kind talent heeft, probeer ik het te koppelen aan een sportclub. Kinderen met overgewicht kunnen na schooltijd extra gymles krijgen."

De Sportiefste Basisschool van Nederland werd De Vijf Hoeven net niet. De leerlingen van groep 8 mochten wel naar de prijsuitreiking op 16 april 2015. Het werd een leuke dag voor de leerlingen; zij mochten schitteren met een ingestudeerde dans op het podium van de Hanzehogeschool voor Sportstudies in Groningen. De jury was onder de indruk, maar vond het sportprogramma teveel afhankelijk van Tineke Meens alleen.

Over twee jaar stelt de school zich weer kandidaat voor de titel. Binnenkort neemt ze bovendien de proef op de som: kan ze het redden zonder tussenkomst van juf Tineke? Meens gaat vier dagen per week lesgeven aan studenten op Fontys Hogescholen. Andere gymleraren zullen de gymlessen grotendeels van haar overnemen, ze blijft één dag op De Vijf Hoeven werken. Wat zal ze de kinderen missen!

Volg Tineke Meens op facebook: Juftineke_meens, of twitter: @juf10eke

Click here to revoke the Cookie consent