Het ‘One Health’ onderzoek richt zich op infectieziektes die worden overgedragen door insecten zoals muggen. Door klimaatverandering komen in Nederland steeds vaker exotische muggensoorten voor die tropische virussen kunnen verspreiden. Ook andere veranderingen in landbouw, watermanagement en import kunnen een effect hebben op mogelijke ziekte-uitbraken (zie figuur). Grote ziekte-uitbraken worden echter pas onderzocht nadat ze zijn begonnen. Dit onderzoek moet daar verandering in brengen, door grootschalige, multi-disciplinaire data-analyses. Om al die data te verzamelen wordt gebruik gemaakt van ‘citizen science’-projecten, waar burgers, en in dit geval ook de technasiumleerlingen bij betrokken zijn. Ze maken daarbij gebruik van apps zoals ‘GGD reist mee’ en de ZIeKA-monitor. Omdat het gaat om een meerjarig project wordt de dataverzameling opgedeeld, per deelproject wordt vervolgens bekeken bij welk leerjaar of niveau het project het best aansluit.
Er zijn momenteel 94 middelbare scholen aangesloten bij Stichting Technasium, met in totaal zo’n 30.000 havo/vwo’ers. Op technasia staan bijdragen aan actueel wetenschappelijk onderzoek, en de ontwikkeling van wetenschappelijke vaardigheden centraal (ondernemendheid, samenwerken, inventiviteit, communicatie, procesgericht werken). Leerlingen oefenen die vaardigheden vanaf de brugklas tot aan het examen, door projectmatig te werken aan actuele, bètatechnische praktijkopdrachten. Stichting Technasium heeft al eerder samengewerkt met het Erasmus MC.
Figuur: diverse wereldwijde veranderingen tasten het ecosysteem van de mens, dier en omgeving aan waardoor (nieuwe) uitbraken van (nieuwe) infectieziekten mogelijk worden.
Lees ook de special over het Technasium van Didactief, maart 2019. Deze special is gemaakt in opdracht en met financiële bijdrage van Stichting Technasium.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven