Onderzoek

Tablet kan helpen bij breuken

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 09-09-2021 Gewijzigd op 16-12-2021
Beeld Shutterstock
Vooral zwakke rekenaars leren beter breuken met een digitaal lesboek. Ze hebben baat bij de directe feedback.



Breuken zijn voor veel leerlingen op de basisschool lastig, omdat ze veel abstracter zijn dan gewone getallen. Is acht negende bijvoorbeeld meer of minder dan zeven zesde? Dat vergt enige denkslagen. Om het aanschouwelijk te maken grijpen leraren vaak naar pizzapunten of andere attributen. Maar ooit zullen leerlingen het ook met alleen getallen moeten kunnen.

Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben onderzocht of breuken leren beter gaat met digitaal lesmateriaal. Ze ontwikkelden een e-book met mogelijkheden voor adaptief leren en directe feedback. Vervolgens splitsten ze duizend zesdegroepers op in drie groepen: de eerste werkte met het e-book, de tweede met ditzelfde lesmateriaal maar dan op papier (dus zonder de online extra’s) en de derde werkte met het reguliere lesboek. Bovendien maten ze voorafgaand aan en na vijftien lesuren de prestaties met breuken van alle leerlingen.

Het bleek dat vooral zwakke rekenaars veel baat hadden bij het e-book op de tablet. Ze presteerden niet alleen beter op visuele opgaves (met bijvoorbeeld pizzapunten), maar ook op kale sommen. De directe feedback en adaptieve leerroute helpen hen dus om de overgang van concreet naar abstract te maken.

Voor goede rekenaars lag het plaatje anders. De groep die werkte met het nieuwe lesmateriaal presteerde weliswaar beter op de visuele taken, maar daarbij maakte het niet uit of ze op de tablet of papier werkten. En voor de kale sommen was er hoe dan ook geen verschil tussen hoe goed de drie groepen presteerden. Anders gezegd, goede rekenaars leren het altijd wel. 

Frank Reinhold e.a., Learning Fractions with and without Educational Technology: What Matters for High-Achieving and Low-Achieving Students? In: Learning and Instruction, 2020.


Het e-book Fractions: Getting in Touch with Rational Numbers is gratis beschikbaar in Duits, Engels en Spaans, via deze link. 

Dit artikel verscheen in Didactief, september 2021

Click here to revoke the Cookie consent