Nieuws

Steunpunt holocausteducatie

Tekst Annette Farshchi
Gepubliceerd op 08-03-2023 Gewijzigd op 07-03-2023
Dat de kennis over de jodenvervolging onder jongeren afneemt, is misschien geen verrassing, maar het bagatelliseren ervan is punt van zorg. Amsterdam richt een steunpunt voor holocausteducatie op.

De Claims Conference, een Amerikaanse organisatie die opkomt voor de rechten van overlevenden van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, publiceerde onlangs een onderzoek waaruit zou blijken dat bijna een kwart van de Nederlandse millennials en Gen Z gelooft dat de zogenoemde shoah een mythe was of dat het wordt overdreven.

Een op de tien (9%) van de ondervraagden denkt dat het aantal doden als gevolg van de jodenvervolging zwaar wordt overdreven. Van de ondervraagden jonger dan 40 is dat 17%. En meer dan de helft van de respondenten noemde Nederland niet als een land waar de shoah plaatsvond, ondanks dat Anne Frank hier ondergedoken zat en Nederland verschillende doorgangskampen telde.

Naast ophef om de resultaten kwam er ook kritiek op het onderzoek. De vraagstelling zou verwarrend zijn en de methode niet waterdicht. Uit hetzelfde onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat veel respondenten niet weten wat de shoah precies inhoudt (het onderzoek gebruikte de term holocaust); wat betekent het dan dat ze denken dat het dodenaantal overdreven wordt?

Wetsvoorstel

Dat de kennis over de jodenvervolging onder jongeren afneemt, is misschien geen nieuws, maar het bagatelliseren ervan is een groot punt van zorg. Momenteel ligt er een wetsvoorstel in de Tweede Kamer om ‘holocaustontkenning’ strafbaar te maken. Onlangs nog werd een extreemrechtse tekst op het Anne Frankhuis in Amsterdam geprojecteerd.

De gemeente Amsterdam ziet niet lijdzaam toe, maar is bezig een steunpunt voor holocausteducatie op te zetten. De Amsterdamse wethouder Onderwijs Marjolein Moorman wil dat ieder kind les krijgt over de jodenvervolging. Ze gaat scholen actief benaderen om er aandacht aan te besteden. En de onderwijsinspectie zal een en ander in de gaten houden. Ook op scholen die het onderwerp misschien niet durven te behandelen.

Click here to revoke the Cookie consent