Het is een zorgvuldige en liefdevolle beschrijving van Annes leven die zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft. Van onderduiken en angst tot schrijven, moed houden en verliefd zijn: alles wat de puber bezig hield komt aan bod. In korte inleidingen voor elk thema geeft Van der Molen de grote lijn van de geschiedenis die zich buiten afspeelt weer: buiten is het oorlog.
Binnen in het Achterhuis is de relatief veilige wereld van de jonge Anne die aan haar dagboek schrijft. 'Ze probeerde zo goed mogelijk op te schrijven wat er gebeurd was, maar ook nog eens zo dat het leuk en interessant was om te lezen,' schrijft Van der Molen over Anne Frank. Maar dit zou net zo goed over Van der Molen zelf geschreven kunnen worden. In Buiten is het oorlog beschrijft Van der Molen de oorlogsgeschiedenis op een heldere en luchtige manier. Heel duidelijk laat ze, net als Anne in haar dagboek, merken dat je ook tijdens de oorlog gelukkig kunt zijn. Ze schrijft over Anne: 'Ook al is het buiten oorlog en ook al ben je bang. Ze had ontdekt dat geluk diep vanbinnen zit, in je hart.' Dat oorlog ook hard en wreed is laat Van der Molen niet buiten beschouwing. Ze schrijft over het verraad en de gang naar kamp Westerbork en Annes dood aan de tyfus daar: 'Ze ging slapen, heel, heel diep slapen.'
Samen met de kleurrijke illustraties van Martijn van der Linden en de foto's die haar vader, Otto Frank van het gezin en Anne maakte, vormt dit boek een waardevolle toevoeging aan alles wat al is geschreven over en geïnspireerd door het dagboek van Anne Frank. / MH
Janny van der Molen & Martijn van der Linden, Buiten is het oorlog. Vanaf 8 jaar. 184 bladzijden. Ploegsma, Amsterdam, 2013, €16,95, ISBN 978 90 216 7044 7.
Bij het boek hoort een gratis online leeswijzer en werkboekje dat leerkrachten en ouders handvatten biedt om met kinderen door te praten over het leven van Anne Frank.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven